TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Alojz Hlina: Bol tak nezávislý, že vystúpil z Klubu nezávislých

04.07.2018, 12:30
Áno, aj také absurdnosti sa stávajú v dnešnej hystérii „nezávislosti“.

Na to, aby vznikol systém parlamentnej demokracie, pretiekli potoky krvi. Za výsadu parlamentnej demokracie sa bojovalo. Čo nie je z krvi zrodené, to nie je pevné. Ak sme nezaplatili, nevážime si. Za výsadu parlamentnej demokracie sme nezaplatili veľa. Nie sme hrdinským národom. Možno aj preto si ju nevážime.

V pondelok sa dokonca partia mladých ľudí postavila pred improvizovaný pamätník zavraždeného novinára a jeho snúbenice. Pred pamätník novinára, ktorému parlamentná demokracia umožnila robiť investigatívneho novinára. Postavia sa pred jeho pamätník a deštruujú systém parlamentnej demokracie. Povedia, že podporia len nezávislého kandidáta.

A kto je vlastne dnes ten vybraný nezávislý kandidát?

Sú „nezávislí“ kandidáti, ktorí sa uchádzajú o podporu politických strán a aj ju dostanú.

Sú „nezávislí“ kandidáti, ktorí sa o takú podporu uchádzajú, no nedostanú ju. Kto je tu vlastne ten nezávislý kandidát?

Z čoho sme vytvorili „zlaté teľa“?

Vo svojom blogu sa k svojej straníckej príslušnosti prihlasuje Caroline Lišková. To je hrdinka. V tejto šialenej dobe hrania sa na nezávislosť, ona prehlasuje, že je kandidátkou politickej strany. Je potrebné poďakovať Caroline Liškovej, ale aj primátorke Prešova Andrei Turčanovej. Ony sú tie pravé hrdinky. Ony dnes zachraňujú parlamentnú demokraciu.

Ženy sú hrdinky, keď muži zlyhávajú.

Odvážne ženy, ktoré nepodľahli čaru deštrukcie parlamentnej demokracie. Sú to dámy, ktoré nepodľahli lacnej móde z výpredaja. Móda, ošiaľ nezávislosti deštruuje parlamentnú demokraciu a to, čo sa udialo včera pred improvizovaným pamätníkom dvoch mladých zosnulých ľudí je toho dôkazom.

Komu sa zodpovedá údajne nezávislý primátor I. Nesrovnal? Bol straník. Pred voľbami v roku 2012 sa zázrakom stal nezávislým. Strana, z ktorej odišiel, už neexistuje. Kto preberá zodpovednosť za jeho činy v Bratislave? Kto preberie zodpovednosť za konanie M. Valla, V. Miku alebo J.Mrvu, ak by toho ktorého zvolili za primátora Bratislavy? Kto? Penta? RTVS? J&T? Vajnorská dychovka? Kto preberá politickú zodpovednosť?

Nie systém parlamentnej demokracie je na vine. My sme na vine – naša neschopnosť chrániť si tú výsadu byť parlamentnou demokraciou.

Kresťanskí demokrati zaplatili za konanie A. Ďurkovského v Bratislave vysokú cenu. Aj kvôli tomu (ale určite nielen kvôli tomu), že A. Ďurkovský na pozícii primátora Bratislavy zlyhal, hnutie KDH nie je slovenskou CDU/CSU. Kresťanskí demokrati ale stále existujú a ak niekoho nominujú, tak zaň preberajú aj zodpovednosť.

Všetko má svoj koniec. A verím, že aj tento ošiaľ nezávislosti má svoj vrchol a budeme sa postupne vracať k princípom parlamentnej demokracie. Ona totiž to ako jediná ako tak funguje. Sme z nej unavení. Je náročná, nie je veru pre každého.

Vyžaduje vyspelé spoločenstvo. Ja stále verím, že na Slovensku takým spoločenstvom sme.

Niekoľko rokov dotujem Múzeum 17. Novembra na Námestí SNP 8. Je to múzeum parlamentnej demokracie. Verím, že nie zbytočne.

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 11:29