Šéf Smeru Robert FicoTASR/P. Zachar
StoryEditor

Robert Fico: Koalícia pre ľudí

10.07.2018, 00:00
Vláda môže napĺňať dôveru, ktorú dostala v legitímnej politickej súťaži.

V týchto dňoch uplynulo sto dní novej koaličnej vlády, ktorá svojimi zahraničnopolitickými iniciatívami, silnou sociálnou politikou a ekonomickou zodpovednosťou nadväzuje na tú predchádzajúcu. V čase marcovej krízy sme prijali odvážne politické aj osobné rozhodnutia, ktoré v moderných politických dejinách Slovenska nemajú obdobu. Napriek silnému tlaku liberálnej ulice, vedenej prezidentským palácom, zmeniť výsledky parlamentných volieb, sa nám podarilo udržať vnútropolitickú stabilitu. „Koalícia pre ľudí“ môže napĺňať program, ktorý dostal dôveru od voličov v legitímnej politickej súťaži.

V spolupráci s predsedom vlády Petrom Pellegrinim sme na koaličnej rade vytvorili efektívny mechanizmus, postavený na rešpekte kompetencií a postavenia ústavných činiteľov. Je to dôležité, pretože neutralizuje snahy médií, opozície a prezidenta vnášať do spolupráce zárodky nedorozumení, či konfliktov. Môžeme sa tak venovať práci pre štát a jeho občanov.

Na medzinárodnom poli oceňujem podstatný fakt, že napriek opozičným snahám urobiť zo Slovenska akúsi „čiernu dieru“ je Slovensko vnímané ako demokratická a stabilná krajina. Výsledok samitu EÚ o imigrácii svedčí o tom, že náš postoj proti nezmyselným kvótam bol správny a konečne sa hľadajú riešenia, ktoré sú zamerané predovšetkým na vonkajšiu ochranu hraníc Únie. Predsedáme Višehradskej štvorke a som presvedčený, že je to ďalšia výzva ukázať Slovensko vo svetle zodpovednej krajiny, schopnej reagovať na kľúčové zahraničnopolitické otázky aj mimo rámca stredoeurópskeho priestoru.

Sociálnu a ekonomickú politiku vládnej koalície charakterizujem dvomi slovami: zodpovednú a sociálnu. Blížime sa k vyrovnanému rozpočtu, ale zároveň prijímame sociálne opatrenia pre ľudí. Spomeniem napríklad zvýšenie príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, obedy zadarmo v školách, ako aj dotovanie kúpeľnej liečby. So sociálnymi partnermi sme uzavreli dohodu, na základe ktorej sa výrazne zvýšia platy v štátnom a verejnom sektore. V rodinnej peňaženke občanov bude viac peňazí.

Sto dní novej vlády malo však ešte jeden význam. Tento čas ukázal, že vražda dvoch mladých ľudí bola hrubo politicky zneužitá. Ukazuje sa, že za predstieraným aktivizmom signatárov Za slušné Slovensko bola skrytá politika. Opozícia, ktorá nie je programovou alternatívou, sa cíti podvedená rovnako ako aj občania a nám sa potvrdzujú známe fakty. Na politickej scéne očakávam neštandardný zápas, v rámci ktorého prezident bude zneužívať nadstranícku funkciu na budovanie novej strany, čo môže negatívne oslabovať Slovensko v zahraničí. „Koalícia pre ľudí“, ktorej sme súčasťou, je však na súboj o sociálny a demokratický charakter Slovenska postavený na ústavných princípoch, pripravená.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 04:59