GréckoReuters
StoryEditor

Grécky dlh vyplatia vnuci

15.07.2018, 21:29

Koniec gréckej drámy! Vraj. Skončil sa totiž tretí záchranný balíček úverov. Grécko sa od tohto momentu má o seba postarať samo. Začínajú sa objavovať čoraz silnejšie známky rastúcej dôvery tak zahraničných investorov, ako samotných Grékov. V čase zúfalého hľadania výnosov po celom svete predstavujú mnohé grécke aktíva veľmi zaujímavé rastové príležitosti. Napríklad aténsky realitný trh od roku 2010 stratil 40 percent. Firmy, ktoré prežili osem rokov ekonomického pekla a sú vyladené na prežitie. Zároveň potrebujú investorov na rozvoj, pretože domáceho kapitálu je stále.

Zaujímavé sú hotely, keďže turizmus je najdynamickejšie rastúcim sektorom v krajine. Mzdy zleteli dole a k dispozícii je armáda nezamestnaných. Reformy osekali moc odborov a pohli aj s byrokraciou, hoci v rebríčku Doing Business je krajina stále predposledná spomedzi krajín EÚ. A hlavne, vláde sa darí udržať primárne rozpočtové prebytky, dokonca nad plán. Ľavicová vláda zvažuje, že časť prebytku by sa využila na zníženie dane z príjmu a z majetku.

Tieto dobré správy čiastočne vyvierajú z toho, že grécka ekonomika rastie zo dna. V HDP na hlavu predbehli Grékov nielen Portugalci, ale aj Slovinci, Česi a Estónci. Slováci pred desiatimi rokmi vyprodukovali o 40 percent menej ako Gréci, dnes sme v HDP na hlavu na tom rovnako. V biednom stave sú grécke banky, ktoré majú stále v knihách 35 percent z úverov medzi nesplácanými. Tok kapitálu je po behu na banky z roku 2015 stále obmedzený. Ale hlavne, krajina stále dlží 180 percent svojho ročného HDP.

Pri poslednom rokovaní dostali Gréci to, po čom túžili – odpustenie časti dlhu. Samozrejme, nie z nominálu istiny, to by (nielen) nemecký volič neprežil. Opäť sa však natiahla doba splatnosti stomiliardovej časti dlhu a hlavne sa predĺžilo obdobie, počas ktorého Grécko spláca iba úroky a nie istinu (teda nepotrebuje sa refinancovať na trhu), až po rok 2032. Spolu s 15-miliardovým hotovostným nárazníkom, ktorý bol súčasťou „rozlúčkovej“ tranže z tretieho balíka, to znamená, že grécki financmajstri budú mať 15 rokov relatívny pokoj.

Najlepšie situáciu vystihol jeden pisateľ do Financial Times, keď popísal filozofiu troch záchranných balíčkov takto: „Balíček prvý – Gréci zaplatia všetky svoje dlhy. Balíček druhý – ich deti zaplatia všetky dlhy. Balíček tretí – ich vnuci zaplatia všetky dlhy.“ Bude Grécko o 15 rokov prosperujúcou ekonomikou, pre ktorú nebude problém splácať gigantický dlh z prebytkov, alebo...? Minimálne Medzinárodný menový fond ostáva aj po poslednej dohode naďalej skeptický, čo sa dlhodobej udržateľnosti týka.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:31