Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Jozef Mihál: Referendum za nižšie dôchodky

17.07.2018, 00:00
Jozef Mihál opisuje niekoľko návrhov, ako posilniť dôchodkový systém a zlepšiť dôchodky.

Ficove (pardon, Machynove) odbory organizujú referendum za „zastropovanie“ dôchodkového veku. Možno to pre neinformovaných znie dobre – Ficovci však zabúdajú oznámiť, že to súčasne bude znamenať nižšie dôchodky. Mnohí starší ľudia netušia, že zastropovanie sa ich samých týkať nebude, ale určite sa ich dotkne ešte mizernejšia valorizácia ich vlastných dôchodkov. Niekto to zastropovanie totiž zaplatiť musí. Koláč je len jeden a ak ho budeme deliť na viac kúskov, každému sa ujde menej.

Načrtnem niekoľko návrhov, ako posilniť dôchodkový systém a zlepšiť dôchodky.

V prvom pilieri je možné lepšie nastaviť solidaritu, princíp výpočtu osobných mzdových bodov. Dnes je veľmi nevýhodný pre tých, ktorí majú počas života niekoľko silných rokov. Musí sa odstrániť diskriminácia sporiteľov a živnostníkov pri určení takzvaných minimálnych dôchodkov.

Štát by mal platiť vyššie odvody za predtým pracujúcich rodičov malých detí. Treba upraviť filozofiu výpočtu dôchodku – posilniť váhu počtu dosiahnutých rokov dôchodkového poistenia a zaviesť pracovné, respektíve dôchodkové kategórie. Bude to znamenať veľmi zjednodušene to, že zamestnávateľ bude pri nočnej práci, respektíve pri rizikovej práci a tak ďalej, platiť vyššie odvody (a, naopak, pri ľahšej práci nižšie), a tak bude môcť zamestnanec odísť do dôchodku skôr. Samotný dôchodkový vek bude možné úplne zrušiť. Nechajme ľudí, nech sa sami rozhodnú, kedy začnú čerpať dôchodok.

Druhý pilier – musí sa zvýšiť príspevok do druhého piliera, ideálne na pôvodných deväť percent. Treba rozbehnúť informačné kampane, aby čo najviac sporiteľov bolo v dlhodobo výnosných indexových fondoch. Druhá Ficova vláda zvýšila poplatky na prospech dôchodkových spoločností, tieto poplatky treba znížiť, prinajmenšom na úroveň platnú v roku 2012, aj menej. Treba umožniť rodičom, aby mohli platiť dôchodkové sporenie aj pre svoje nezaopatrené deti, najvyšší výnos sa totiž dosiahne pri čo najdlhšej fáze sporenia, respektíve investovania. A napokon je možné zaviesť variabilnejšie možnosti čerpania dôchodku – čo znovu fakticky zruší pojem dôchodkový vek.

Tretí pilier – čo najviac ho priblížme k druhému pilieru, veď ide o rovnaký princíp sporenia na osobných dôchodkových účtoch. Znamená to rovnaké pravidlá pre investovanie, zavedenie indexových fondov, zníženie poplatkov v prospech ľudí a odvážne daňové úľavy – ideálne tak, aby celý príspevok občana či zamestnávateľa bol oslobodený od dane.

Diskusia na túto tému na Slovensku dnes prakticky neexistuje. Škodíme tak sami sebe a našim deťom.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 14:50