Reuters
StoryEditor

Trump Európu neponižuje. Robíme to sami

13.07.2018, 13:54
Autor:
Karol WolfKarol Wolf

Vydesené správy z Twitru a bruselských kuloárov, že šéf Bieleho Domu vyslovil aj možnosť amerického odchodu z NATO. Okamžitá zmena programu dlho plánovaného summitu. Tvrdá diskusia o tom, kto to celé (čiže NATO) platí, kto nie a prečo. Výsledok? Americký prezident, ktorý svojím výpadom mnohých lídrov vyhnal na náhlu návštevu WC, sa spokojne usmial a vyhlásil, že po tomto summite je NATO silnejšie. A mal pravdu.

NATO je silnejšie najmä preto, že niekto (konkrétne Trump) povedal nahlas, že keď to pôjde takto ďalej, bude NATO oveľa slabšie. Pretože keď to pôjde takto ďalej Američania zvážia svoje členstvo.

Je to celé strašne ponižujúce. Američania dlhé desaťročia platia európsku bezpečnosť. Kým povojnová Európa, ktorú najprv rozmlátil Hitler a potom pri jeho vyháňaní aj spojenci, si takýto dáždnik zaslúžila a bez neho by neprežila, tá dnešná si ho nezaslúži.

Najmä západná Európa – tak ako ju dnes poznáme – žije v závetrí amerického ochranného štítu a žije si super luxusne. A aj my v strednej Európe sme už čiastočne v tom. Napriek krízam a problémom si žijeme v nádhernom svete, kde máme viac menej všetko, čo mať môžeme.

Európa je intelektuálne aj kultúrne centrum sveta. Stále ešte aj najbohatší kút na zemeguli. Infraštruktúra, sociálne a zdravotné systémy, inštitúcie – všetko máme v porovnaní so zvyškom sveta TIP TOP. Len sa nevieme brániť. Ničomu a nikomu. Nevieme sa vysporiadať s migrantskou vlnou, nevieme zastaviť vraždenie pred dverami (Balkán), nevieme zabrániť anexiám (Krym).

Vieme však perfektne a politicky korektne donekonečna rokovať, upokojovať, žehliť a vymýšľať krkolomné riešenia, ktoré riešia pred tým a pred tým nevyriešené veci tak, že nakoniec už nikto vlastne nevie, kde sa problém začal.

Je strašne ponižujúce vidieť, ako lídri najbohatších krajín sveta treštia oči na amerického selfmadona, ktorý im vmetie do tváre pravdu, ktorá sa u nás tak akosi nerozpráva nahlas.

Že sme vlastne kompletne zajatcami vlastného luxusu a blahobytu. Že my vlastne ani nemôžeme poriadne vybudovať naše armády, pretože naše zhýčkané obyvateľstvo sa postaví proti (každý chce nemocnice školy, 13,14 a najlepšie aj 20-te platy) a zvolí nejakých magorov, ktorí to tu celé definitívne rozbijú.

Áno – je to pravda. Stačí sa pozrieť na náš príklad – kupujeme 14 stíhačiek F16 a už je na svete x kombinácií, čo všetko by sme za tie peniaze mohli mať. Povedzte dnes Francúzom, Nemcom, alebo Španielom, že budú mať menej, pretože treba nové zbrane. Zahádžu hlavné mestá hnojom.

Takže – áno, je to pravda. Lenže koho je to zodpovednosť? Primitívny antiamerikanizmus, vtípky o tom, aký sú „Amíci hlúpi“, prípadne konšpirácie o tom, ako nás vlastne chcú zničiť. Závisť a zlosť nad tým, že Američania ovládajú svet. Tieto a iné mýty posledných desaťročí. Kto ich živil a kto je za ne zodpovedný? Skoro všetci, čo tu v tejto vybudovanej oáze luxusu a blahobytu žijeme.

Musel prísť až Donald Trump, ktorého európske salóny potichu nazývajú chrapúňom, aby povedal, že nemecké energetické kšefty s Ruskom sú v korelácii s tým, že je to náš papierový strategický protivník divné? A ešte divnejšie v korelácii s faktom, že Nemci sa o svoju obranu prakticky vôbec nestarajú? Nehovoriac o tom, že my v strednej Európe sa na projekty akým je North Stream môžeme pozerať ešte zlostnejšie.

Donald Trump hovorí, že nedokáže vysvetliť americkému vidiečanovi, ktorý chodí celý život v teniskách Nike, širokých rifliach a tričku po kolená, že prečo majú Američania platiť za bezpečnosť Európy, keď Európania sa práve z takto typického Američana smejú a považujú ho za hlúpeho tupca, ktorý ani nevie používať príbor. Nuž, keď sa raz tento „americký tupec“ nahnevá (a Trump ho ku tomu veľmi povzbudzuje) a povie si, že dosť, potom bude naozaj problém, pretože americká verejnosť je doteraz a až desaťročia ku zbrojeniu svojej vlasti vzácne zhovievavá.

NATO je možno najdôležitejšia inštitúcia, ktorá kedy na svete vznikla. Pre Európu určite. Takže by bolo fajn si to nielen uvedomovať, mudrovať o tom a hodnotovo to potvrdzovať, ale sa podľa toho aj správať.

Potom sa určite nebudeme musieť s hanbou pozerať, ako nás tu vyučuje Donald Trump. Pretože to je naozaj mimoriadne ponižujúce. Práve preto, že je to pravdivé.

Autor je riaditeľ PR agentúry Dynamic Relations 2000.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 07:03