Premiér Peter PellegriniTASR/J. Kotian
StoryEditor

Spoločne za lepšie Slovensko

24.07.2018, 00:00
Za štyri mesiace sme v rezortoch urobili viditeľné kroky.

Sú to už štyri mesiace, čo som nastúpil do kresla predsedu vlády. Vyhlásil som, že nepotrebujeme obvyklých sto dní, pretože ide o vládu kontinuity, ktorá sa opierala o dôveru tej istej koalície v Národnej rade. Uvedomujem si, že za 25 rokov našej samostatnosti sa nám v správe štátu nahromadilo množstvo balastu, ktorého sa musíme zbaviť. Mojím hlavným cieľom je budovať moderný dynamický štát, ktorý je pevne etablovaný v nadnárodných bezpečnostných a ekonomických štruktúrach. K tomu významne prispievajú moje stretnutia s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom či nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ako aj rokovania v sídle NATO a EÚ. Pred nami sú nové výzvy, ako je predsedníctvo vo V4 a v OBSE.

Za jednu z kľúčových úloh mojej vlády považujem urobiť zo Slovenska „priateľský štát“ voči občanom. Schválili sme antibyrokratický balíček, ktorý ľuďom ušetrí ročne 620-tisíc hodín pri vybavovaní či získavaní rôznych výpisov a potvrdení. V tejto politike chceme pokračovať prierezovo vo všetkých rezortoch. Rovnako si predsavzala moja vláda pokračovať vo výjazdových rokovaniach po regiónoch. Uskutočnili sme zatiaľ osem výjazdov do najmenej rozvinutých okresov na juhu a východe Slovenska a priniesli im finančnú podporu. Pripravujeme v histórii najvyššie zvýšenie platov v samospráve a v štátnej službe.


Za toto krátke obdobie sme v rezortoch urobili viditeľné kroky. V zdravotníctve sme ohlásili najmasívnejšie investície do nemocníc v histórii. Na celom Slovensku dostanú nemocnice tisícky nových postelí a začnú s rekonštrukciami svojich budov. Pacienti sa konečne nebudú musieť starať o vlastné hygienické potreby, pretože ich dostanú od štátu. Chystáme reformu zdravotníctva. V rezorte školstva sme oznámili najvyššie zvyšovanie platov učiteľov, a to tak tarifných miezd, ako aj nástupných platov pre lepšiu motiváciu začínajúcich pedagógov. V rezorte vnútra sme upokojili situáciu. Dnes má Policajný zbor nové vedenie a pripravujeme všetky kroky na voľbu nového prezidenta podľa nových a prísnejších pravidiel.

V rezorte hospodárstva pokračuje najvyšší prílev zahraničných investícií. Oznámil som príchod významného nemeckého investora do okresu Veľký Krtíš, ktorý vytvorí vyše 800 pracovných miest. Otvoril som fabriky zahraničných investorov v Košiciach i Kežmarku. Slovensko má historicky najnižšiu nezamestnanosť a reálne zápasí s opačným problémom, ktorý ešte nedávno nepoznalo – ako personálne naplniť kapacity nových výrobných hál. Slovensku sa darí, a preto poďme spolu aj do nasledujúcich dní meniť krajinu a život k lepšiemu.


01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová 05 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 19:28