Vazil HudákPavol Funtál
StoryEditor

Inovatívne financovanie je viac ako len fráza

27.07.2018, 00:00

Pri spustení Európskeho fondu pre strategické investície pred tromi rokmi kritici pochybovali o jeho schopnosti vysporiadať sa s nedostatkom investícií v krízou zmietanej Európe. Fond, ktorý má 16 miliardovú zábezpeku od Európskej komisie a päť miliárd eur zo zdrojov Európskej investičnej banky, označovali za „rozprávku“. Výsledky ukazujú, že sa mýlili. Preinvestovali sme 335 miliárd eur naprieč Európou, čo je viac ako pôvodný cieľ 315 miliárd.


Vďaka fondu modernizujeme investičnú kultúru v Európe. Znižujeme riziko pre súkromných investorov a vo veľkom ich priťahujeme – na úrovni asi 80 percent. Ide o prvý systematický pokus o podporu finančného nástroja na úrovni EÚ.

Do júla tohto roka boli Slovensku prostredníctvom fondu poskytnuté financie vo výške 501 miliónov eur, čo pomohlo pritiahnuť ďalšie investície v objeme 1,5 miliardy eur. Doteraz najväčším a najdôležitejším projektom je diaľničný obchvat D4/R7 okolo Bratislavy, ktorý má zvýšiť kapacitu prepravy, posilniť miestny a medzinárodný transport, zlepšiť bezpečnosť a zrýchliť premávku. Očakáva sa, že lepší prístup k financovaniu využije viac ako 11-tisíc malých a stredne veľkých firiem.

​ Prechod na nový druh financovania nie je jednoduchý, obzvlášť v dobiehajúcich krajinách. Našou úlohou je pomôcť s touto transformáciou v úzkej spolupráci s národnými rozvojovými bankami, napríklad aj pomocou Európskeho investično-poradenského centra.


Prebiehajúce diskusie o veľkosti a prioritách nadchádzajúceho európskeho rozpočtu odrážajú potrebu inovatívneho financovania. Musíme sa naučiť robiť viac so skromnejšími zdrojmi. Fond je určený na financovanie riskantnejších investícií: inovatívnych projektov malých firiem alebo zastrašenie menších infraštruktúrnych potrieb. Takýmto spôsobom pomáhame vybudovať základy pre budúci ekonomický rozvoj.

Tento úspech viedol k rozhodnutiu predĺžiť kapacitu a duráciu fondu na 500 miliárd eur do konca roka 2020. Vďaka tomu EÚ do konca desaťročia vytvorí 1,4 milióna nových pracovných miest a zvýši svoje HDP o 1,3 percenta. To je skvelou správou pre všetkých, ktorí sa usilujú o urýchlenie ekonomickej konvergencie.

Aby táto stratégia mohla uspieť, región strednej a východnej Európy bude musieť zvýšiť svoju konkurencieschopnosť. Inovácia a výskum sa musia stať integrálnou súčasťou zmýšľania vlád. Táto transformácia si vyžiada reformy a spoluprácu na národnej a regionálnej úrovni.

Naším cieľom je urýchliť túto zmenu, rozšíriť jej záber a posilniť jej účinok. Táto evolúcia nie je iba o peniazoch, zahŕňa aj zmenu myslenia. Európska investičná banka je pripravená v tomto úsilí podať pomocnú ruku.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 10:06