Peter PellegriniTASR
StoryEditor

Pellegrini je fake Mikloš, píše Beblavý

31.07.2018, 00:00
Keď Fico začínal, používal metódu „ohňostroj márnosti“.

Keď raz historici budú hodnotiť prínos Smeru pre politické dejiny Slovenska, nepochybne prejavia veľké uznanie populistickému talentu Roberta Fica, ale aj schopnosti prispôsobiť populizmus dobe.

Keď Fico začínal, používal metódu „ohňostroj márnosti“. Vypustil raketu kontroverzného nápadu a celý národ o tom zúrivo diskutoval. Išlo však o odpútavací manéver, počas ktorého sa v našom spoločnom dome diali nepriznané, divoké veci. Napríklad, kým v zdravotníctve roky prebiehal neľútostný boj o vládnu „prioritu“ – zákaz zisku poisťovní, tak paškovci stihli uskutočniť tú skutočnú prioritu – rozkradnúť všetko, čo sa dalo. Ešte aj zákaz zisku dopadol tak, že Penta si vytiahla s požehnaním Smeru 400 miliónov. A kým národ sledoval veľkú šou, v zákulisí boli spokojní oligarchovia všetkých typov a farieb.


Po čase však ľudia videli, že stav zdravotníctva, školstva či spravodlivosti sa mení, no k horšiemu. Preto nastala doba sociálnych balíčkov. Jej logika bola jednoduchá – slovenský dom sa síce rozpadá a rozkráda, ale Smer je jediný, kto sa s ľuďmi o svoj lup aspoň podelí. Chvíľu to fungovalo, ale len chvíľu. Ak vám správca bytového domu napíše, že v auguste bude voda zadarmo, potešíte sa. No aj tak ho časom vymeníte, ak nechá zhniť strechu a potom aj základy. Smer už chce drvivá väčšina ľudí vymeniť, no on by ešte rád chvíľu ryžoval.

Preto nastáva posledné štádium – doba svetlých zajtrajškov. Ako to urobiť, keď neviete ani nechcete veci meniť? Ako sľúbiť generálnu opravu, ale tak, aby ste nikoho neotravovali hlukom a špinou stavebných prác či zvýšenými príspevkami do fondu opráv? Ministerka školstva pripravila akčný plán reformy školstva, ktorý je natoľko akčný, že viac ako 90 percent z jeho realizácie hodila na ďalšie vlády. Ministerka zdravotníctva nedávno navrhla, ako zásadne preorať sústavu nemocníc, ale politicky bolestivé uskutočnenie svojich myšlienok tiež radšej ponechá svojim nástupcom. Minister financií veľmi chce vyrovnaný rozpočet, ale napriek stovkám miliónov dodatočných príjmov to má predsa len zvládnuť až ten ďalší minister.

Slovensku uteká čas. Na tvrdo satirickej stránke Zomri sú dnes najpopulárnejšie otrasné obrázky z našich nemocníc a pri tomto prístupe tam ešte dlho zostanú. V politike neexistuje nič prázdnejšie ako veľké plány a bolestivé reformy napísané pre budúcu vládu. Kým Fico chcel byť vždy antimikloš a antidzurinda, z Petra Pellegriniho sa dnes stáva fake Ivan Mikloš. Skutočnú rekonštrukciu štátu bude musieť vykonať niekto iný.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:23