trhy, burzaReuters
StoryEditor

V júli sa burzy upokojili

30.07.2018, 22:44
Autor:
Miro KotovMiro Kotov
Pozornosť sa sústreďovala na obchodné vojny medzi USA a zvyškom sveta.

Po júnovom zmätku v talianskych dlhopisoch a akciách sa situácia v júli postupne upokojovala. Ako najvýraznejšia a najvplyvnejšia postava vlády sa profiluje predseda Ligy a minister vnútra Matteo Salvini. Jeho tvrdý postoj k migrácii, ktorý dodržiava aj predseda vlády Conte, bol hlavnou témou európskeho diania počas júla.

No pozorné trhy si všimli najmä Salviniho vyhlásenie v rozhovore pre Washington Post, kde pripustil zmenu postoja k členstvu Talianska v Európskej únii aj Európskej menovej únii. Aktuálne tvrdí, že členstvo v oboch európskych zoskupeniach je v záujme Talianska. Zmena postoja sa nie náhodne časovo prekrýva s výsledkami prieskumu verejnej mienky, kde občania odchod Talianska z EÚ či EMÚ neschvaľujú. Pozornosť vlády sa preto bude pravdepodobne sústreďovať na otázku migrácie, kde je veľký priestor na politické body pre Salviniho. Rizikom vývoja v Taliansku však môže byť jesenné schvaľovanie štátneho rozpočtu.

Aj v júli sa pozornosť trhov sústreďovala na obchodné vojny medzi USA a zvyškom sveta. Atmosféra medzi krajinami hustla a o to viac prekvapil výsledok rokovania predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a Donalda Trumpa v závere mesiaca. Obe strany sa dohodli, že sa budú usilovať o nulové clá a nulové subvencie na priemyselný tovar s výnimkou automobilov. Tiež sa dohodli, že v najbližšom roku sa nebudú zavádzať nové clá.

Od zasadania Európskej centrálnej banky v posledný júlový štvrtok trhy žiadne zásadné novinky neočakávali. A ECB očakávania aj naplnila. Sadzby ponechala, samozrejme, nezmenené a na následnej tlačovej besede jej prezident Mario Draghi potvrdil pozitívne vyhliadky eurozóny a ako riziko spomenul vyostrenie obchodných vojen.

Dlhopisové trhy v prvom júlovom týždni stagnovali na nízkych úrovniach z konca júna. Výnosy nemeckých 10-ročných dlhopisov sa pohybovali na úrovniach okolo 0,3 percenta, blízko miním za posledného pol roka. Potom však výnosy začali pomaly rásť a do konca mesiaca sa dostali na úroveň 0,4 percenta. Pomerne pokojná situácia bola aj v talianskych dlhopisoch, v prvej polovici mesiaca výnosy klesali z dôvodu poklesu rizikovej prirážky, potom sa však pridali k ostatným dlhopisom a výnosy mierne vzrástli.

Akciové trhy majú za sebou silný mesiac. Podporené boli dobrými hospodárskymi výsledkami spoločností, ako aj prekvapivým výsledkom stretnutia medzi USA a EÚ o clách. Americké akcie sa od začiatku mesiaca zhodnotili takmer o päť percent. Európske a japonské akcie rástli menej výrazne, zhodnotili sa o dve až tri percentá. Na tento rok nezvyčajne dobre sa darilo aj indexom rozvíjajúcich sa krajín, ktoré sa zhodnotili takmer o štyri percentá.

Euro počas celého mesiaca oscilovalo v pásme 1,16 až 1,175 dolára za euro. V závere mesiaca sa posilňovalo skôr euro, a preto bolo na mierne silnejších úrovniach ako na jeho začiatku. Stredoeurópske meny sa spamätali z júnového prudkého oslabenia a všetky tri sa zhodne posilnili voči euru. Naopak, aj v júli pokračovala tohtoročná zlatá mizéria. Cena zlata poklesla o ďalšie dve percentá a je najnižšia za posledný rok.

V júli sa na trhy vrátil opatrný optimizmus. Tento rok však optimizmus nikdy príliš dlho nevydržal. Tak tentoraz sa to azda podarí.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 16:37