Richard SulíkMarek Kmeť
StoryEditor

Richard Sulík: Hospodárska politika z Kocúrkova

05.08.2018, 20:26
Vláda Smeru vymyslela ďalší geniálny ťah – bude platiť ľuďom tisíce eur za to, aby sa presťahovali za prácou.

Ako mnoho štátnych opatrení, aj investičné stimuly začali s dobrým úmyslom v duchu „Zaplaťme firmám za to, aby išli tam, kde je vysoká nezamestnanosť“. Je to rýchlejšie a lacnejšie, ako sa zamyslieť na dôvodmi vysokej nezamestnanosti, napríklad chýbajúcou infraštruktúrou a investovať radšej do nej.

Navyše, Smer pravidelne hovorí o znižovaní regionálnych rozdielov a teda, keď už tie nešťastné stimuly existujú, dalo sa čakať, že budú použité tam, kde je najväčšia nezamestnanosť.

Ale čuduj sa svete, do Prešovského kraja, kde je nezamestnanosť dlhodobo jedna z najvyšších, išlo najmenej stimulov, a to len 3,8 percenta všetkých stimulov od roku 2002. Na porovnanie, do Trenčianskeho a Žilinského kraja išlo viac ako 20 percent všetkých stimulov.

Investičné stimuly určené na znižovanie regionálnych rozdielov ich nakoniec pod taktovkou Smeru zvýšili, lebo nezamestnanosť klesala tam, kde je trvalo nižšia, a neklesala tam, kde je trvalo vyššia.

Žiarivý príklad tejto pomýlenej politiky je Jaguar v Nitre. V čase rozhodovania o Jaguare mala Nitra dostatok pracovných miest, napriek tomu štát zaplatil stovky miliónov za to, aby sa usídlil v Nitre. Pri Nitre tak vznikol zrejme najväčší priemyselný areál na Slovensku s desiatkami firiem a tisíckami pracovných miest. A keďže pracovné sily chýbajú, musia byť „importované“, napríklad z východu.

Vláda Smeru preto vymyslela ďalší geniálny ťah – bude platiť ľuďom tisíce eur za to, aby sa presťahovali za prácou. Nezamestnaní z východu sa teda môžu za štátne presťahovať za prácou, a to regionálne rozdiely ešte viac zvýši.

Východ bude ešte viac zaostávať za západom, a to vďaka východniarom ako Žiga, Raši a Paška, ktorí v boli v čase rozhodovania o Jaguare mocní muži Smeru a mlčali.

Toto je celé zvrátené – východniari rozhodnú o zvýšení regionálnych rozdielov a zároveň tvrdia, že bojujú za ich znižovanie. V Smere, žiaľ, nepochopili, že práca musí ísť za ľuďmi, a nie naopak.

Druhú šancu poskytla firma BMW, ktorá zvažovala svoj závod umiestniť na východnom Slovensku. Žiaľ, skutočnosti, že mafia nikdy nemala bližšie k premiérovi ako k Robertovi Ficovi, že premiér si berie na rokovania s nemeckou kancelárkou mladú dámu pochybnej povesti a že vláda Roberta Fica sa ako nejaký balkánsky mafoš spolupodieľala na únose Vietnamca z Nemecka, veľmi pošramotili povesť Slovenska, a to investor zohľadňuje rovnako ako chýbajúcu diaľnicu, ktorú nám práve Fico sľúbil do roku 2010.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 19:05