Béla BugárPavol Funtál
StoryEditor

Diplomacia namiesto čakania na investície

08.08.2018, 00:00
Mali by sme sa viac orientovať na to, čo vieme ponúknuť, a nie čakať, kto sa rozhodne u nás podnikať.

Prezidentovi na Slovensku z jeho právomocí neplynie možnosť predkladať návrhy zákonov alebo konkrétnych ekonomických návrhov. Napriek tomu si myslím, že prezident môže urobiť veľa a môže tak byť nápomocný vláde. Predovšetkým v dvoch oblastiach. Tou prvou je, že bude pozorný k hlasu podnikateľov, hlavne tých malých a stredných. Tí sú totiž podľa môjho názoru hybnou silou domácej ekonomiky. Bez nich by to jednoducho nešlo. A tou druhou oblasťou je isté „vizionárstvo“, čo sa ekonomického smerovania krajiny týka.

Na Slovensku sme v posledných desaťročiach boli skôr v pozícii akýchsi „čakateľov“ na zahraničné investície, čo bolo prirodzené. Tento postoj je podľa môjho názoru už za svojím zenitom. Myslím si, že by sme mali otočiť naše zmýšľanie. V tejto krajine je veľa šikovných ľudí, ktorých talent a schopnosti sa ekonomicky budú môcť prejaviť vtedy, ak dostanú správne impulzy a pomoc od čelných predstaviteľov štátu. Mali by sme sa viac orientovať na to, čo vieme ponúknuť, a nie čakať, kto sa rozhodne u nás podnikať. Mali by sme viac podporovať domácich exportérov. Nestačí, že vyvážame koncentrovane produkciu zahraničných investorov, nestačí, že to máme v programovom vyhlásení vlády a máme príslušné stratégie. V tejto oblasti stagnujú práve domáce malé a stredné podniky.


Chce to posilnenie finančných možností pre tieto malé a stredné podniky zo strany inštitúcií. Tieto by mali podporiť hlavne expanziu slovenských technologických start-upov, ktorých máme veľké množstvo. Ak dokážeme identifikovať sľubné podniky a pomôcť im nielen finančne, ale aj kontaktmi, je to pre nich obrovská podpora. S tým úzko súvisí aj pôsobenie našej zahraničnej služby. Tu by určite pomohlo posilnenie pozícií ekonomických diplomatov v kľúčových teritóriách ako Čína, India, Juhovýchodná Ázia či Latinská Amerika. Nezabúdajme ani na naše domáce poľnohospodárske a potravinárske podniky. Pomôcť im dostať sa na veľké ázijské trhy musí byť úlohou štátnych inštitúcií. Práca s menšími, domácimi producentmi sa už teraz javí ako správna cesta pre budúcnosť poľnohospodárskej výroby aj na domácom trhu.

Prezident v neposlednom rade musí byť partnerom vlády. Lebo len spoločnými silami s predstaviteľmi jednotlivých rezortov dokážu posunúť veci k lepšiemu, čo bude na prospech nielen domácich podnikateľov, ale všetkých našich občanov vďaka tomu, že tieto financie zostanú na Slovensku.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:45