Flickr
StoryEditor

Spoločenské dianie a záujmy ľudstva

08.08.2018, 00:00

Mnohé činnosti človeka sú smerované k individualizmu, k ekonomickému prospechu za každú cenu a to myslím doslovne. Niektorí ľudia, ktorí dnes "riadia" spoločenské dianie, nie som si istý či vždy jednajú so záujmami ľudstva.

Napriek mnohým politickým sľubom, že všetko robia iba pre nás ľudí , robia mnohí iba preto, aby boli opätovne zvolení a aby si naháňali symboly sociálneho statusu. Skôr ich zaujíma volič , ako občan. Jednoznačne chýba nejaká veľká koncepcia . Ako keby sa politika rozpadla a nedá sa integrovať , nie je záchytný bod.

Priemysel vyrába pre zisk, veda robí pre zisk, školstvo a zdravotníctvo je hnané k tvorbe zisku, služby pre ľudí sa robia pre zisk a bohužiaľ aj konflikty medzi ľuďmi , národmi sa robia pre zisk. Iba ten obyčajný človek z toho má iba "choré" potraviny, choré životné prostredie, chorú psychiku a choré telo a dušu. To vedie do záhuby, pomaly, ale iste. Je pravda, že treba dať do popredia človeka, človek by mal byť predmetom záujmu.

Treba radšej spomaliť v produkcii a v honbe za ekonomickým rastom , prestať sa správať bezohľadne voči životnému prostrediu, voči zvieratám a tým posunúť dopredu samotného človeka. Začať sa naozaj zaujímať o problémy blízkych a snažiť sa nezištne ich riešiť, pričom to musí fungovať aj recipročne.

Spoločnosť musí postaviť do ofsajdu ctibažných podvodníkov a prospechárov, klamárov . Možno, že problém je aj v tom, že demokracia je veľmi flexibilný pojem a hocičo sa doňho zmestí.

Ide napokon o hodne starú teóriu, ktorá je neustále politikmi "dotváraná" a tak vlastne demokracia je to, za čo ju mocní považujú. Niektorí oligarchovia potrebujú kombináciu voľného a chráneného trhu politikov empatických . No a tak je to vo všetkých častiach sveta. Pritom je úplne jedno koľko rokov sa akýkoľvek režim vytvára , pretože ho nevytvárajú masy, ale mocenská elita.

Pripúšťam, že pokiaľ by sa nevyvíjali ekonomické činnosti pre zisk ,kvôli zisku, tak by sa iba plytvalo zdrojmi. Poznali sme to v priamom prenose za tzv. socializmu. Na prvom mieste musí byť teda určitý merateľný zisk, no nie zisk za každú cenu, ale preto, aby sme mali merateľnú efektívnosť a racionálnosť konania. Ruka v ruke s tým ale musí ísť solidarita so slabšími a ochrana prírodného prostredia, lebo nežijeme len v danom roku ale aj v rokoch a desaťročiach budúcich, teda aspoň naše deti a vnúčatá.

Zem a príroda sa vysporiadajú aj s našimi nerozumnými činmi. S ľudskou populáciou to zrejme bude horšie. Kým príroda je dynamickejšia ako sme si mysleli a reaguje na podnety, ľudstvo všadeprítomná globalizácia skôr degeneruje.

Ak sa budeme správať ako rieka, v mladosti plná sily a dynamiky, v strednom toku plná rozvahy a tvorivosti a v dolnom toku plná pokoja a užitočnosti, tak by sme mohli prísť ku ústiu do mora bez škodlivých nánosov a tragédií. Myslím si , že rozumné slová, sú dnes oveľa dôležitejšie ako zdanlivá pravdivá interpretácia.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 08:29