Martin VlachynskýPavol Funtál
StoryEditor

Peniaze nie sú všetko, ani v zdravotníctve

13.08.2018, 00:00
Financovanie zdravotníctva je horúcou politickou témou aj v Spojenom kráľovstve.

V júni sa začala elektronická aukcia, ktorá je súčasťou už piateho oddlžovania slovenských nemocníc, tentokrát s cenovkou 585 miliónov eur. Financovanie zdravotníctva je horúcou politickou témou aj v Spojenom kráľovstve. Veľká časť zdravotnej starostlivosti je tam poskytovaná štátnym kolosom NHS, založeným v roku 1948. Len pre ilustráciu, má 1,7 milióna zamestnancov, čo z neho robí piateho najväčšieho zamestnávateľa na planéte. V posledných rokoch však NHS čoraz viac trápia finančné problémy.

NHS je financované z rozpočtu (nie cez zdravotné odvody) a ročné výdavky celé dekády rástli priemerným tempom štyri percentá. Kým v roku 1948 začínali na úrovni deväť miliárd libier v dnešných cenách, dnes je to 120 miliárd libier. Kríza a prísne kalkulačky ministrov financií sa skombinovali s rastúcim vekom obyvateľstva a v rozpočte NHS sa začali zjavovať čoraz väčšie diery. Výsledkom je klesajúca dostupnosť akútnej starostlivosti či obvodných lekárov. Problémy sa riešia akútnymi injekciami v štýle miliarda tu, miliarda tam. Podobnosť so slovenským zdravotníctvom čisto náhodná!


Aj preto bol jedným zo sloganov zástancov brexitu presmerovanie 350 miliónov libier týždenne z platieb do EÚ na platby do NHS. Nereálny sľub, ktorým po referende zástancovia brexitu dostávali pravidelne po hlave, sa stáva nakoniec realitou, aj keď trocha iným spôsobom.

Premiérka Mayová sľúbila na 70. výročie NHS zvýšiť ročný rozpočet do roku 2024 o 20 miliárd libier. Nie je však jasné, ako budú tieto zdroje financované. Britskí analytici vyrátali, že by to znamenalo viac ako 880 libier na každého daňovníka ročne, čo by voličov nepotešilo. Zatiaľ to teda vyzerá na vyšší rozpočtový deficit.


Obhadzovanie problému peniazmi však ponúka vždy len dočasné riešenia. Think-tank CPS v nedávnej štúdii upozornil, že kľúčové je zvýšiť efektívnosť NHS, inak to budú vyhodené peniaze. Na dátach z rokov 1995 – 2015 vyrátali, že čím viac peňazí v daný rok do NHS pritieklo, tým menší nárast produktivity bol vykázaný. Ako upozornil v ďalšej štúdií poslanec Alan Mak, NHS chýbajú inovácie. Niektoré nemocnice stále používajú faxy či pejdžre.


Ešte dôležitejšie sú systémové inovácie. Napríklad v mzdových a motivačných štruktúrach pre zamestnancov, pretože dve tretiny rozpočtu NHS idú na mzdy. Alebo v samotnej štruktúre služieb. Starnúce obyvateľstvo s množiacimi sa chronickými chorobami a rastúcou sociálnou odkázanosťou nemá k dispozícií dostatočné množstvo zariadení dlhodobej starostlivosti, a tak preťažujú urgentnú starostlivosť (za posledných 13 rokov narástli návštevy urgentu o 40 percent) a obsadzujú lôžka v bežných nemocniciach. V januári 2018 sa vďaka chrípkovej epidémii obsadenosť lôžok dostala na úroveň 95 percent.


Peniaze nevyriešia všetko, ani v zdravotníctve. Treba mať aj politickú odvahu robiť systémové zmeny.

Problémy sa riešia akútnymi injekciami v štýle miliarda tu, miliarda tam.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:09