Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Otec na materskej a rodinný rozpočet

14.08.2018, 00:00

Napriek pádu vlády Ivety Radičovej sme na konci roku 2011 spolu s poslankyňou Natáliou Blahovou presadili do zákona o sociálnom poistení reálnu možnosť čerpania materského otcom dieťaťa. Túto možnosť vlani využilo sedemtisíc mužov a Sociálna poisťovňa im na materskej spolu vyplatila 20 miliónov eur. Tieto čísla sa každoročne zvyšujú, čo ma mimoriadne teší.

Otec má nárok na materské v trvaní 28 týždňov a materskú si môže čerpať podľa svojho rozhodnutia, až kým dieťa nemá vek tri roky. Podmienkou je, aby mal v posledných dvoch rokoch pred nástupom na materskú spolu najmenej 270 dní nemocenského poistenia a nastupoval na materskú ako nemocensky poistený (zamestnanec, SZČO alebo dobrovoľne nemocensky poistený), prípadne v sedemdňovej ochrannej lehote. Formálnou podmienkou je dohoda s matkou dieťaťa, že sa otec bude starať o dieťa. Rodičia pritom nemusia byť zosobášení, dieťa môže počas otcovej materskej chodiť do jaslí či škôlky. Dokonca otec môže počas čerpania materského pracovať – nie však v tom zamestnaní, na základe ktorého dostáva materskú. Naopak, matka sa počas otcovej materskej nemusí vrátiť do zamestnania – nikto a nič jej nebráni zostať naďalej doma.


Čerpanie materského otcom je pre rodiny výhodné. Výška materského je prakticky rovnaká ako predchádzajúci čistý príjem. Maximálne materské za jeden mesiac je až 1 350 – 1 400 eur (samozrejme, v čistom). Za vyše šesť mesiacov na materskej tak otec môže zlepšiť rodinný rozpočet o 8 500 eur. Pozor, v tomto čase nemôže rodina poberať rodičovský príspevok, čo súčasne znamená stratu 1 100 až 1 300 eur.

Mimoriadne výhodné je čerpanie materskej otcom, ktorý je SZČO. Okrem toho, že na rodinný účet pritečie zaujímavá suma, nemusí počas materskej platiť odvody do Sociálnej poisťovne – čo je úspora ďalších tisíc eur. A počas materskej môže ďalej podnikať.

Ak ste zamestnávateľ a váš zamestnanec vás bude informovať, že chce ísť na materskú, podľa Zákonníka práce má nárok na to, aby ste ho uvoľnili na rodičovskú dovolenku. Tú si môže – rovnako ako matka – čerpať, ak má dieťa vo veku do troch rokov, a to bez ohľadu na to, či je alebo nie je súčasne doma s dieťaťom aj matka. Tak ako matke musíte aj otcovi počas jeho rodičovskej dovolenky držať miesto. Povinnosťou rodiča je oznámiť vám nástup na rodičovskú dovolenku (a rovnako aj návrat z nej) najneskôr mesiac dopredu.

Vlády Roberta Fica pre rodiny urobili doteraz veľmi málo. Preto využite to, na čo máte možnosť a čo vám zanechala ešte vláda Ivety Radičovej.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:41