Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Vzdorovať neprávosti

16.08.2018, 00:00

Povedzme si úprimne, či v každodennom živote chápeme jeden druhého, či akceptujeme odlišnosť našich pováh, názorovú rozdielnosť generácií, či poznáme príčiny konfliktov a či sme schopní ich rozumne riešiť. Je to veľmi dôležité, pretože premeny reality sveta s prekvapivými zásahmi do nášho života sú dôsledkom nášho konania a nami uznávaných hodnôt, ideí, našej vôle, ale i sebapoznania.

Pokiaľ ide o podniky a podnikanie samotné, tí, ktorí sú na čele podniku a rozhodujú, majú veľkú zodpovednosť. Ich správanie ovplyvňuje podnikovú kultúru a každodenné praktiky, mikroklímu, reputáciu a, samozrejme, aj integritu cieľov a záujmov. Konkurenčný tlak, vplyvy okolia a ponuky môžu byť lákavé i zradné. Preto opatrnosť je namieste.

Zodpovednosť vlastníkov a vrcholového manažmentu sa opiera o poznanie reality a podnikové hodnoty, kde čestnosť a morálka sú na prvom mieste. Považujú preto za nevyhnutnosť udržať podnik v prostredí legality, legitímnej ekonomiky a mimo neprehľadných spôsobov sivej či čiernej ekonomiky. Je rovnako nemorálne uzurpátorsky sa správať vo svojom okolí, ale aj k prírode, ktorú človek v záujme vlastných výhod tak nemilosrdne drancuje. V globálnom ponímaní, keď sa napriek varovným signálom a evidentným neblahým dôsledkom vykorisťovania prírody nerešpektuje skutočná potreba a produkuje sa vedome to, čo je nadbytočné. Aj tu prevládajú záujmy, ktoré ignorujú etické princípy.


Každá neprávosť sa však človeku vypomstí. Prináša neustály strach, kedy to všetko „prepukne“, a v skutočnosti iba deklarovaný úspech sa stane neúspechom ničiacim životy rodín, ktorých živitelia napriek svojmu úsiliu boli vo vleku podniku či inštitúcie, smerujúcej k degradácii. Napredovanie jednotlivca i podniku sa preto nemeria iba schopnosťou vytvoriť zisk, ale predovšetkým schopnosťou pomáhať iným dosahovať spoločensky uznávané hodnoty.

Svet okolo nás sa však stále mení. Do neúprosného konkurenčného prostredia vstupujú požiadavky na modernizáciu v podobe automatizácie, digitalizácie a robotizácie. Avšak ani ten najvyšší stupeň pokroku sa nezaobíde bez iniciátorov napredovania, bez ľudí, ktorí hýbu udalosťami a ktorí sa zásadným spôsobom podieľajú na tvorbe hodnôt.

Nemôžem inak, iba nanovo prízvukovať, že tu ide o ľudstvo na celej planéte, že pomôcť si môžeme iba my sami, že ak máme prežiť, musíme dať šancu novej etike, ktorá nebude pritakávať a ignorovať pustošenie. Každý deň, neustále musíme vzdorovať neprávosti voči sebe i voči prírode!

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 19:46