Pixabay
StoryEditor

Je náhodný výber exekútora spravodlivý? Sotva

28.08.2018, 00:00

Predstavte si, že sa idete rozvádzať. Aj keby šlo všetko v prípade oboch strán ideálne, určite by ste chceli, aby vás zastupoval dobrý advokát. Ale príde štát, a ten vám zakáže vybrať si najlepšieho, namiesto toho vám advokáta určí sám.

Náhodne. Niekoho, o kom nemáte referenciu, neodpovedá na e-maily alebo e-mail ani nemá zriadený, prípadne telefón zodvihne až na desiaty raz, ak vôbec. A s ním máte riešiť citlivé záležitosti.

Presne toto v realite urobil štát veriteľom. Aby vymáhanie svojich oprávnených pohľadávok, teda veľmi citlivú časť vzťahu s klientmi, nemohli riešiť s tým exekútorom, s ktorého prístupom a výsledkami sú spokojní. Áno, aj pri exekúciách môže záležať nielen na výsledkoch, ale aj na prístupe. A áno, aj za prístup sa dá odmeňovať – za ohľaduplnosť k osobnej situácii dlžníka a zároveň efektívnosť a úspešnosť pre veriteľa. Jasná súťaž kvalitou. Know-how, efektivita, počet skončených konaní či schopnosť riešiť ich hromadne a elektronicky, sa zásadne prejavuje v kvalite práce. A tou sa exekútori medzi sebou výrazne odlišujú.


Pred tým, než nám štát obmedzil slobodný výber exekútorov, boli sme schopní ročne podať až stotisíc návrhov na exekúciu s úspešnosťou týchto exekučných konaní vyše 30 percent. Vlastným riešením a len cez šesť exekútorov. Zavedenie náhodného výberu išlo ruka v ruke s povinnosťou využitia štátneho riešenia elektronizácie, čo viedlo za rok k poklesu úspešnosti exekučných konaní až o polovicu, teda na 15 percent. Hovoríme o ročnom výpadku štyri milióny eur v príjmoch z exekúcií. Táto suma by vykryla naše dvojročné náklady na detské pohotovosti.

Hlavný dosah zmien v systéme však je, že návrhy na exekúciu jednoducho nepodávame, lebo sa to neoplatí. A nie sme v tom ako veritelia sami. Neznamená to, že by klesol počet dlžníkov. Jediné, čo kleslo, je reálna vymožiteľnosť práva.

Dlhy v zdravotnom poistení sú jasným znakom toho, že sa veľká časť čiernych pasažierov vezie na úkor slušných a platiacich. Teda tých, ktorí za svoje odvody očakávajú viac, než dostávajú. Tak to však fungovať nemôže. Dopláca na to každý jeden zamestnanec, poctivý podnikateľ, každý dôchodca, celý systém.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení a desiatky ďalších subjektov vopred upozorňovali na neúčelnosť náhodného výberu exekútora. Na riziko rapídneho zníženia rýchlosti vymoženia pohľadávok. Ich obavy sa potvrdili. Po roku účinnosti zákona už máme reálnu skúsenosť, pilot sa nevydaril a od spravodlivosti má veľmi ďaleko.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 10:10