Oszkár VilágiPeter Mayer
StoryEditor

Inšpirujúci príbeh turizmu

31.08.2018, 00:00

Rád cestujem. Do roku 1989 som mohol navštíviť iba Maďarsko, Nemeckú demokratickú republiku, Poľsko a Rumunsko, takže som v tejto oblasti pociťoval dosť veľký deficit. Po revolúcii som mal najväčší zážitok práve z cestovania. Bol to pre mňa zároveň obrovský pocit slobody. Otvárali sa nové a nové krásy sveta, ale veľa som si užíval aj nových ľudí, ich spôsob života. Videl som aj obrovské úsilie premeniť krajinu, kde žijú, nájsť jedinečnosť ich kúsku sveta a skúsiť z toho vytvoriť ekonomickú príležitosť pre daný región.

Víno a sladkosti
Mojím večným vzorom v tomto je Taliansko, obzvlášť Piemont, kde práve v období našej Nežnej revolúcie začali s mohutným rozvojom vinárstva a potravinárstva. Dnes je to neuveriteľne úspešná časť Talianska, kde pestujú hrozno na stovkách tisícov hektárov a milovníci vína si hneď spomenú na rodinu Gaja, ktorá je jednou z najváženejších výrobcov vína. K Piemontu patrí aj rodina Ferrero – výrobca svetoznámych sladkostí.


Piemont navštívia ročne státisíce turistov, pretože chcú ochutnať vína a užiť si neuveriteľnú atmosféru vinárskej oblasti. V regióne je niekoľko tuctov výborných hotelov a asi stovka malých penziónov. Okrem vína si môžete všade nakúpiť miestne výrobky, typické pre túto časť Talianska: klobásy, salámy, med, marmelády, ktoré sa odlišujú od ostatných podobných produktov vlastnou receptúrou a, samozrejme, príbehmi, ako sa každý produkt zrodil, kto ho vymyslel, prípadne kto ho zachránil.

Tridsať rokov príležitostí
Treba dodať, že v Piemonte je 39 michelinských reštaurácií, ale aj najmenšia taverna vás môže očariť perfektnými cestovinami alebo aj jednoduchou bruschettou. Všade je skvelá obsluha a dokážete jesť hodiny, lebo čašník, majiteľ alebo matka majiteľa, no jednoducho niekto, vždy príde s nápadom, čo musíte vyskúšať, keď ste u nich v Piemonte. Keď ste tam, máte pocit, že ste hosťom, a nie záťažou, jednoducho z vás majú úprimnú radosť. Nikto vás nechce podviesť, chcú, aby ste sa tam vrátili.

Piemont bol pred tridsiatimi rokmi chudobnou a zaostalou časťou Talianska. Dnes je to symbol úspešného regiónu, ktorý si dokázal zachovať svoju tradíciu a mal niekoľko úspešných rodín, ktoré začali spoločne zveľaďovať svoje okolie. Je tiež symbolom úspechu pracovitých a milých ľudí, ktorí sa dokázali chopiť príležitosti. Ľudí, ktorí milujú turistov a robia všetko pre to, aby aj oni milovali ich.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 21:15