Andrej DankoPavol Funtál
StoryEditor

SNS mení veci – zviera nie je vec

06.09.2018, 00:00
Poslanci parlamentu schválili zákon v máji 95 hlasmi.

Od prvého septembra platí novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorú Slovenská národná strana dlhodobo pripravovala spolu s odborníkmi aj aktivistami. Dnes môžeme konštatovať, že Slovensko sa týmto krokom zaradilo medzi kultúrne štáty, v ktorých je zviera vnímané ako živý tvor a cítiaca bytosť. Poslanci NR SR schválili zákon v máji 95 hlasmi a schváleniu predchádzala búrlivá diskusia. Dnes už platí, že zviera nie je a nebude vec!

V praxi to znamená, že sa zefektívni boj proti nelegálnym množiteľom psov a zásahy proti týraniu zvierat budú údernejšie. Za seba vravím: konečne! Každé živé zviera má predsa svoj osobitný význam a svoju hodnotu, preto je na nás, aby sme sa správali ako humánne bytosti. Bez brutality, agresie a primitívnych praktík. Som presvedčený že zákon je prelomový a otvára nové možnosti na riešenie problémov v tejto oblasti. Či už ide o čipovanie psov, ktoré je dnes povinnosťou – aj vzhľadom na odsúdeniahodné aktivity niektorých množiteľov. Považujem za správne, že registrácia psov a ich majiteľov sa bude viesť v Centrálnom registri spoločenských zvierat. V databáze budú zaznačené pohyby psov a zmeny ich vlastníkov.


Veď roky už sledujeme, ako narastá počet psov v útulkoch, ako sú tieto zariadenia preplnené a stratené psy sa niekedy veľmi komplikovane dostávajú k svojim majiteľom. Práve povinné čipovanie prostredníctvom veterinárnych lekárov je účinným nástrojom, ako tento stav zlepšiť. Zákon jasne stanovuje aj to, koľko si veterinár môže za tento úkon vypýtať, pamätali sme aj na rodiny v hmotnej núdzi, ak vlastnia psíka narodeného pred prvým septembrom 2018, za čip nebudú platiť poplatok. Jednoducho, nový zákon nekompromisne klepne po prstoch špekulantom, ktorí sa uchyľujú k rôznym praktikám. Gestorsky ho pripravilo ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré pristúpilo aj k posilneniu právomocí veterinárnych inšpektorov, čo znamená lepšiu vymožiteľnosť práva, ako aj zmenu prístupu k cirkusovým zvieratám, s cieľom ochrániť túto rizikovú skupinu divožijúcich zvierat pred ich zneužívaním.

Slovenská národná strana iniciovala novú legislatívu, ktorá sa orientuje na dlhodobo neriešenú problematiku. Urobme preto hrubú čiaru za minulosťou, vráťme sa k správaniu, ktoré je hodné človeka. Utrpenie, bolesť, strach, úzkosť a tyrania do našej výbavy predsa nepatria! Využime čas aj na ďalšie zmeny, nie cez nezmyselné zádrapky a ničotné politikárčenie. Racionálne návrhy, nápady a riešenia majú v parlamente vždy otvorené dvere. Vpustíme do rokovacej sály novú kultúru už s prichádzajúcou jeseňou?

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 22:20