StoryEditor

Od dojmov k faktom o pokroku v exekúciách

12.09.2018, 14:48
Nie sme proti pokroku, práve naopak. Inovácie technológií, ale aj procesov a ich riadenia sú v Dôvere súčasťou každodennej práce.

Prezident Slovenskej  komory exekútorov JUDr. Miroslav Paller zverejnil svoj názor na súčasný stav exekúcií v komentári, v ktorom reagoval na komentár mojej kolegyne, Mgr. Lucie Hlinkovej. Pretože v ňom chýbajú dôležité fakty a pohľad z druhej strany, pokúsim sa doplniť to, čo zostalo nevypovedané.

Elektronizácia

Nie sme proti pokroku, práve naopak. Inovácie technológií, ale aj procesov a ich riadenia sú v Dôvere súčasťou každodennej práce. Exekúcie podporené elektronickou výmenou dát sme začali pripravovať v roku 2010, do praxe bol projekt nasadený v októbri 2012. Zamerali sme sa na celkovú elektronizáciu exekučných konaní v  komunikácii medzi veriteľom a exekútorom. Dáta z návrhu na vykonanie exekúcie sa priamo importovali do systému exekútora, nič nebolo treba manuálne evidovať. Elektronicky bolo spracované oznamovanie prijatých platieb, aktuálny stav plnenia exekúcie a  elektronické súčinnosti ako inteligentný workflow  na komunikáciu. Súčasťou tohto systému bol aj report úspešnosti exekúcií. Každý zmluvný exekútor videl sumárne údaje o exekúciách Dôvery, o podaných návrhoch, sumy plnenia a percentuálnu úspešnosť nielen svoju, ale aj svojich kolegov. Výsledkom bola jednoduchá a rýchla komunikácia medzi Dôverou a  exekútormi a vysoká efektivita. A, samozrejme, prirodzená súťaživosť spôsobila nárast úspešnosti exekúcií a priniesla niekoľko miliónov eur ročne navyše do systému zdravotného poistenia.

Elektronizácia nie je posielanie PDF dokumentu do elektronickej schránky súdneho exekútora. Je to automatizovaná online výmena dát a elektronických služieb, nič viac a nič menej. Momentálny stav v exekúciách má však od elektronizácie ďaleko, funguje takto len návrh na podanie exekúcie a čiastočne poverenie na vykonanie exekúcie. Neexistuje online prepojenie so súdnym spisom, ani automatizovaná výmena údajov alebo hromadné spracovanie dát a exekútori sa nezaobídu bez manuálnej evidencie údajov, ktoré dostali v prílohe v PDF formáte. Takisto nevidím logiku v tom, že náhodný výber exekútora je spájaný s elektronizáciou. To ako téma to spolu nesúvisí, je to vecne iný problém. S ktorým máme, mimochodom, tiež svoju skúsenosť.

Výber exekútorov

Pri elektronizácii exekúcií sme vedeli, že potrebujeme partnerov, ktorí sú schopní adaptovať sa na oveľa vyššiu technickú úroveň. Dlho sme diskutovali o tom, aký kľúč pri výbere exekútorov bude optimálny, zvažovali sme aj regionálny princíp. Ale pohľadávky povinných s pobytom v Košickom samosprávnom kraji a Prešovskom samosprávnom kraji majú úspešnosť o   6 – 10 percent nižšiu ako pohľadávky v Bratislavskom samosprávnom kraji a Trnavskom samosprávnom kraji. Regionálny princíp by tak okamžite odsúdil exekútorov z východného Slovenska na nižší zisk.  Nezabúdajme, že v tom čase už nastupovali online lustrácie bánk a iných zdrojov, výkon exekúcie teraz prebieha v prevažnej miere cez internet. Nezáleží na tom, odkiaľ exekútor je, ale aký je. Ako si vie zorganizovať úrad, nastaviť zamestnancov, ako realizuje výkon exekúcie a aký je jeho potenciál ďalšieho rastu. 

Vo svojom komentári JUDr. Paller konštatuje, že všetci exekútori zhodne deklarovali materiálnu, technickú, personálnu a odbornú pripravenosť. Tu si ale treba uvedomiť, že tieto nároky sú iné na exekútora, ktorého klientom je veľký veriteľ s tisíckami podaní ročne, a na exekútora, ktorý má ročne pár kusov exekúcií . Dôvera má desiatky tisíc pohľadávok ročne. Myslíte si, že to môže zvládnuť exekútor, ktorý má jeden notebook, nevyhnutný softvér a pripojenie na internet? Špičkoví exekútori masívne investovali do rozvoja svojich softvérov a webových služieb. Sú tak denne schopní spracovať niekoľko tisíc exekúcií a  zlepšiť výťažok z exekúcií v celkom inom rozsahu ako iní „materiálne a technicky spôsobilí“ exekútori, ktorí rovnaký úkon nad dávkou tisíc exekúcií manuálne spracúvajú dva týždne.

Jedno prirovnanie, aby sme vedeli,  o čom hovorím. Chcete nový oblek. Ten vám ušije hociktorý skúsený krajčír so šijacím strojom. Pokojne si ho vyberte náhodným výberom, hoci je skôr pravdepodobné, že pôjdete za tým najlepším. No predstavte si, že chcete  20 000 oblekov. Budete ich zadávať náhodným výberom z masy drobných krajčírov? Sotva. Pôjdete za tým, ktorý je pripravený na veľkoprodukciu. Áno, materiálne, technicky a personálne – ale v inej lige.

Čo priniesla novela Exekučného poriadku

Kvalita exekútora je explicitne vyjadrená jeho úspešnosťou. Akýkoľvek pokles úspešnosti prináša pre veriteľa finančnú stratu z neúspešných exekúcií. Od 1. apríla 2017 treba do týchto strát započítať aj trovy zo zastavenia exekúcií v prípadoch, kde sa nezistil po určitom čase žiadny majetok. Keď si spočítame stratu  z poklesu úspešnosti exekúcií (lebo si nemôžeme vybrať najlepších partnerov)  so stratou z trov zastavených exekúcií, výsledok je jasný. Mínus 4 až 6 miliónov eur ročne! Preto sa exekúcie podávať neoplatí a preto aj my teraz vymáhame pohľadávky iným spôsobom.

Po roku a pol od prijatia spornej novely vidíme, ako sme si „pomohli“. Počet exekúcií ročne padol  takmer o 90 percent, počet dlžníkov zostáva, elektronizácia je v plienkach. Veľkí veritelia si našli iné spôsoby, ako svoje pohľadávky vymáhať, exekútori sú na tom všetci rovnako „dobre“ a vymožiteľnosť práva si trhá vlasy od zúfalstva. Táto  hra má len jediného  víťaza: ľudí, ktorí nakúpia, nezaplatia a vytvárajú nevymožiteľné dlhy. 

Domnienky o korupcii

Možno to mnohých prekvapí, ale súkromné spoločnosti korupciu netolerujú a netunelujú samy seba. Išli by proti sebe. Naším cieľom pri vymáhaní pohľadávok je dostať do zdrojov verejného zdravotníctva čo najviac z nezaplateného poistného. Sme transparentní,  hráme fér, rešpektujeme zákon a správame sa k našim partnerom a klientom slušne a korektne.  Akákoľvek forma korupcie alebo netransparentného konania by tieto hodnoty pochovala.

Nechápeme tvrdenia JUDr. Pallera v Hospodárskych novinách o možnej korupcii medzi oprávnenými a súdnymi exekútormi, ale  berieme to ako nepriame obvinenie s neobratnou snahou poškodiť našu dobrú povesť. Veríme, že ak  má  JUDr. Paller o takýchto skutočnostiach konkrétnu vedomosť alebo dôkazy z pozície prezidenta Slovenskej komory exekútorov, iste považuje za nutné podať trestné oznámenie. V opačnom prípade by mal  slušný človek  hľadať cestu, ako sa za svoje obvinenia ospravedlniť.

 Autorka je manažérka odboru vymáhania poistného v zdravotnej poisťovni Dôvera.

 

01 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 02 - Modified: 2024-02-13 13:57:36 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhodol v neprospech prešovskej nemocnice. Nevyhne sa exekúcii, na rade je pomoc štátu 03 - Modified: 2024-02-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Podľa exministra Zajaca hrozí lavína exekúcií. Spúšťačom môže byť zadlžená prešovská nemocnica 04 - Modified: 2024-01-18 12:05:26 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa prepočítala dôchodcom v exekúcii sumu zrážky po valorizácii dôchodkov 05 - Modified: 2023-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Na krku má exekúcie za 800-tisíc eur, mení si identitu. Pokračuje v trestnej činnosti a stále je na slobode
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:04