Andrej DankoTASR/J. Kotian
StoryEditor

Richard Sulík: Horalkový predseda

17.09.2018, 00:00
Zmeny Andreja Danka reálne napáchajú škodu na slovenskom podnikateľskom prostredí.

Spomínate si na Janka Ľuptáka? Tiež bol taký jednoduchší a národu na smiech, lebo riešil Solvínu. Samozrejme, boli aj rozdiely. Ľupták nebol predsedom parlamentu, ale len podpredsedom, na druhej strane ku kapitánskej hodnosti sa neznížil.

Andrej Danko nerieši Solvínu, on rieši horalky. Lebo ak bude priamo v rokovacom poriadku poslancom zakázané na horalku čo len pomyslieť, stúpne úroveň parlamentarizmu o dve triedy. Rovnako nutne potrebujeme etický kódex plný prázdnych fráz. A keď ho už budeme mať, bolo by dobré doň napísať, že predseda parlamentu, ani jeho kancelár, nie sú oprávnení čítať poslancom poštu.

Problém slovenského parlamentu, samozrejme, nie sú horalky, ale napríklad prílepky k novelám. To je vtedy, ak sa napríklad v novele zákona o omamných látkach menia kompetencie zdravotných asistentov. Iný problém sú skrátené legislatívne konania aj vtedy, keď vôbec na to nie sú dané dôvody. Nehovoriac o tom, že poslanci dostanú dôležité pozmeňovacie návrhy zákonov 30 minút pred rokovaním o nich.


Ďalší dôležitý a nevyriešený problém sú majetkové priznania poslancov. Tie terajšie sú úplne o ničom – stačí napísať, že poslanec vlastní majetok vo výške väčšej ako 35-násobok priemernej mzdy a je to. Tu Andrej Danko za dva a pol roka nepohol prstom.

Zatiaľ čo zákaz horaliek a etický kódex sú neškodné a nič neriešiace zmeny, iné zmeny Andreja Danka reálne napáchajú škodu na slovenskom podnikateľskom prostredí, povedzme také dovolenkové poukazy. Zamestnávatelia budú povinní preplatiť 275 eur na dovolenku strávenú na Slovensku.

Ale len, ak ich je vo firme viac ako 50. Firmy s menej ako 50 zamestnancami nemusia preplácať nič, lebo zjavne ich zamestnanci nútený oddych na Slovensku nepotrebujú. Mimochodom, Andrej Danko aj tu porušil legislatívne pravidlá, keď si nedal tú námahu, aby vyčíslil vplyv na podnikateľské prostredie a na štátny rozpočet.

Prečo si zamestnanci nemôžu odmenu vybrať v peniazoch a sami rozhodnúť, ako s ňou naložia, či si kúpia dovolenku na Slovensku alebo na Jadrane, alebo či si kúpia kurz jogy, ostáva záhadou. Ale nakoniec, o to vôbec nejde.

Ide o to, aby bolo čím prekryť tie stámiliónové netransparentné tendre na obrane, škandály pani Matečnej, rozkrádanie eurofondov na školstve (Peter Plavčan) či likvidáciu SAV (Martina Lubyová). Predsa sa oveľa ľahšie vládne i ryžuje, ak ľudia diskutujú o horalkách a dovolenkových poukazoch.

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 15:00