Premiér Peter PellegriniTASR/J. Kotian
StoryEditor

Máme dva svety – mali by byť rovnaké

18.09.2018, 00:00

Vznik sociálnych sietí a ich masové využívanie vytvorilo zaujímavý paradox. Väčšina z nás akoby mala dva svety. Jeden skutočný a druhý vo virtuálnej realite. Ten skutočný svet má presne definované písané aj nepísané pravidlá, podľa ktorých sa správame a prirodzene ich rešpektujeme. Slušnosť, rešpekt k tomu druhému, ako aj racionálny dialóg sú základné kategórie, ktorými sa väčšina ľudí riadi. Každé rozhodnutie a slovo je spájané s reálnym človekom a hodnotami, ktoré presadzuje. Rozoznávame, kedy porušujeme zákon a kedy prichádza za jeho porušenie sankcia. Odmalička sme vychovávaní v tom, že si uvedomujeme, čo je slušné a neslušné. Ide o súbor hodnôt, na ktorých stojí spoločnosť a napokon aj formovanie politickej kultúry štátu.

Pod vlastným menom
Ten druhý svet, v ktorom existujeme, je virtuálny. Niektorí nadobudli presvedčenie, že v tomto priestore môžu platiť iné pravidlá. Je to priestor, ktorý nám umožňuje vytvárať inú identitu, skrývať sa za iných a často formulovať postoje a názory, ktoré by sme možno v reálnom svete nikdy nahlas nevyslovili. Som presvedčený, že je potrebné tieto dva svety spojiť. V digitálnom svete by ste mali rovnako vystupovať pod vlastným menom a slobodne vyjadriť svoj názor s tým, že zaň môže byť vyvodená aj zodpovednosť.


Sme slobodná krajina, ktorá garantuje jednu zo základných demokratických hodnôt, a tou je sloboda slova. Nesmie však platiť na Slovensku ani vo svete, aby sa digitálny svet stal priestorom na anonymné šírenie nenávisti a xenofóbie. Je preto potrebné nastaviť jasné pravidlá a jedným z nich je vystupovanie pod vlastnou identitou.

Dosť virtuálnej beztrestnosti
Všimol som si, že denníky už pristúpili k tomu, že preverujú blogerské adresy. Je to prvý krok, na ktorý môžeme nadviazať. Som pripravený v krátkom čase rokovať s prevádzkovateľmi webových stránok a portálov a nájsť riešenie, aby sme zamedzili šíreniu anonymnej nenávisti a virtuálnej beztrestnosti. Každý jeden si musí byť vedomý svojej zodpovednosti za napísaný názor. Len tak sa dá budovať moderný štát, postavený na skutočných princípoch demokracie.

01 - Modified: 2024-04-12 08:29:23 - Feat.: - Title: Koalícia nerokuje o výmenách rezortov, iba o poste šéfa parlamentu, odkazuje Pellegriniho Hlas 02 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-12 10:38:11 - Feat.: - Title: Pellegrini vyzýva na vykročenie k ceste zjednoteného Slovenska 05 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
13. apríl 2024 22:34