StoryEditor

Máme pred sebou skvelú budúcnosť

21.09.2018, 00:00
Dôkazom životaschopnosti projektu je aj množstvo ocenení a medzinárodných úspechov absolventov univerzity.

Aj tento rok sa stovky detí vo veku od 9 do 14 rokov rozhodlo stráviť leto inak ako pobehovaním po sídlisku či trávením voľných dní s mobilom či tabletom v ruke. Leto strávili na prednáškach v župnom divadle Aréna na 16. ročníku Detskej univerzity Komenského, ktorú vymyslel práve riaditeľ divadla Juraj Kukura. Tento nápad sa ukázal nielen ako geniálny, ale aj ako silne životaschopný. Dôkazom toho je i množstvo ocenení a medzinárodných úspechov absolventov univerzity.

Práve vďaka absolventom Detskej univerzity Komenského sa už šestnásty rok nemusíme báť o budúcnosť našej krajiny. Ak máme okolo seba deti, ktoré sa chcú vzdelávať, ktoré chcú objavovať a chápať svet okolo nás, ktorý im raz bude patriť, ešte nič nie je stratené. Verím, že to týmto deťom aj ostane.

Prvým náznakom toho je, že viaceré z nich sa na Detskú univerzitu Komenského prihlásia aj o rok. Aj o ten ďalší, a ak im to veková hranica dovolí, tak i na tie ďalšie. Majú tu kamarátov a vedia viac ako ich spolužiaci zo školy. A dať deťom možnosť vedieť viac a byť vždy o krok vpredu, to je hlavnou úlohou nás, rodičov a „dospelákov“. Ukázať našim deťom, že svet je rôznorodý, že treba poznať históriu, aby sme ju nemuseli opakovať, že všetko so všetkým vo svete súvisí a najmä, že sa ničoho nemusia báť, ak budú mať vzdelanie. Vzdelaným deťom patrí naša spoločná budúcnosť.


Okrem množstva prednášok vedených odborníkmi absolvovali decká aj tento rok množstvo workshopov a návštev zaujímavých miest. Od europoslanca Eda Kukana sa dozvedeli, prečo máme chrániť odkazy augusta ´68 a novembra ´89, rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská vysvetlila, prečo môžu policajti nasadzovať putá, a Dr. Vasilios Stavros, University of Warwick (Veľká Británia), objasnil, prečo slnko môže byť aj naším nepriateľom. Letní „profesori“ vzali mladých študentov aj do parlamentu na hodinu otázok, na trojdňový výlet na Planinku, na Street dance workshop, na koncert do Slovenskej filharmónie, na výstavu do Slovenskej národnej galérie aj do vojenského útvaru v Leviciach. A viete čo? Nikto to nebral ako povinnosť! Všetci sa tešili na nové zážitky a na spoznávanie nového sveta.

Verím, že z absolventov Detskej univerzity Komenského raz vyrastú absolventi tej veľkej naozajstnej Univerzity Komenského, alebo ktorejkoľvek inej vysokej školy, vzdelaní, rozhľadení a aktívni ľudia, prospešní pre celú našu krajinu. Pretože keď ich vzdelávanie baví, nesmieme im v ňom brániť. Nikto.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 08:59