trhy, burzaReuters
StoryEditor

V konečnom dôsledku prehrá svetová ekonomika

02.10.2018, 00:00
Autor:
Miro KotovMiro Kotov
September prehĺbil rozdiely medzi USA a Európou na finančnej mape, pozornosť na seba strhli Turecko aj Taliansko.

September priniesol uvoľnenie na rozvíjajúcich sa trhoch, začali rásť akciové indexy, posilňovali sa meny. Keď centrálna banka v Turecku jednorazovo zvýšila sadzby o, pre nás nepredstaviteľných, 6,25 percenta ročne, situáciu ešte viac upokojila. Dobrú náladu neskresalo ani ďalšie kolo sankcií na čínsky import, ktoré USA v polovici septembra ohlásili a v posledný septembrový pondelok spustili. Americký prezident varoval Čínu, že prípadné odvetné opatrenia začnú ďalšie kolo sankcií zo strany USA. Čína však nejakú odpoveď musela dať, preto oznámila tarify na ďalšie importy z USA v celkovej výške 60 miliárd amerických dolárov.


V tejto obchodnej vojne sú v lepšej pozícii USA, ktoré dovážajú z Číny omnoho viac, ako do nej vyvážajú. Číne sa už pomaly míňajú americké importy, ktoré by ešte mohla zaťažiť clami. Avšak porazená bude nakoniec svetová ekonomika, ktorej obchodné vojny na kondícii nepridávajú. V závere septembra sa o pozornosť opäť prihlásili politici z Talianska, ktorí zostavujú rozpočet na rok 2019. Talianske dlhopisy rástli a klesali na cene ako na zvonkovej dráhe podľa toho, aké informácie presiakli z vyjednávaní. Čím vyšší deficit Taliansku na budúci rok hrozil, tým silnejší bol prepad ich dlhopisov. Výsledkom je návrh s deficitom 2,4 percenta z HDP, čo je považované za výhru populistov. Koncom mesiaca tak výnosy z talianskych dlhopisov vzrástli.


V septembri zasadali centrálne banky hlavných svetových ekonomík. Obe rozhodli v súlade s očakávaniami. Kým tá európska sadzby nezvýšila, jej americký náprotivok Fed sadzby zvýšil. Základná sadzba v USA sa dostala do pásma dva až 2,25 percenta ročne. Zároveň Fed naznačil, že očakáva jedno zvýšenie na rok 2018 a ďalšie tri do konca budúceho roka. ECB je, naopak, od zvyšovania sadzieb stále pomerne ďaleko. Zatiaľ je len vo fáze ukončovania programu odkupovania dlhopisov z trhu. Na konci septembra znížila svoje nákupy dlhopisov na trhu z 30 na 15 miliárd eur mesačne.


Akciové trhy majú za sebou silnejší mesiac. Najviac sa výnimočne nedarilo americkým akciám, ale japonským, ktoré sa zhodnotili o viac ako päť percent. Ostatným krajinám z regiónu Pacifiku sa však už tak nedarilo. Európske akcie sa zhodnotili rádovo o jedno až dve percentá. Americké akciové trhy merané hlavnými akciovými indexmi dosiahli rast na úrovni pol percenta. V polovici mesiaca zastavili svoj pokles rozvíjajúce sa trhy a do konca mesiaca sa dokázali vrátiť na úrovne z jeho začiatku. Európske výnosy sa začali v septembri opäť postupne zvyšovať. Nemecký desaťročný štátny dlhopis sa s výnosom dostal nad úroveň pol percenta. Euro sa oproti americkému doláru posilňovalo takmer celý mesiac až do zasadania Fedu. Potom sa vývoj otočil a za tri dni dolár zarobil to, čo za mesiac stratil. Mesiac tak menový pár končil na úrovniach okolo 1,16 USD/EUR.


September zvýraznil rozdiely v úrokoch medzi USA a Európou. V USA sa sadzby veselo zvyšujú, kým v Európe je vôbec otázne, či sa budúci rok jemne odrazia od nuly. To nie je dobrá správa pre európskych ani slovenských majiteľov úspor. Na vyššie úroky si budeme musieť ešte počkať.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 06:55