Richard RašiPeter Mayer
StoryEditor

Zodpovedná vláda hľadí do budúcnosti

03.10.2018, 00:00

Pol roka. Presne toľko pôsobí vláda Petra Pellegriniho, ktorej som podpredsedom. Za tento čas sa udialo veľa vecí a naša krajina sa opäť posunula dopredu.

Zabodovala nielen polícia a prokuratúra, ktorej sa aj napriek neustálemu spochybňovaniu zo strany opozície podarilo objasniť ohavnú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale veľa práce odviedol aj náš úrad. Podarilo sa nám uviesť do praxe zákon proti byrokracii.

Ľudia už nemusia na úrady nosiť výpisy z obchodného a zo živnostenského registra ani z katastra nehnuteľností a od nového roka ani výpisy a odpisy z registra trestov. Ľudia tak ušetria nielen 620-tisíc hodín, ktoré by strávili zháňaním výpisov, ale aj viac ako 13 miliónov eur na čase, cestovaní a správnych poplatkoch. A pôjdeme ďalej. Školy ročne vydajú až 1,5 milióna potvrdení o návšteve školy. Tieto potvrdenia tiež zrušíme. Urobíme všetko pre to, aby si na budúci rok v septembri nielen úrady práce, ale aj súkromní dopravcovia a ďalší mohli overiť, či konkrétny žiak alebo študent navštevuje denné štúdium. Žiadne papiere s pečiatkou školy už nebudú potrebné.


V informatizácii sa nám v spolupráci s Národnou agentúrou pre sieťové a elektronické služby podarilo sprehľadniť elektronické schránky, za ktoré našu krajinu ocenila aj Európska komisia a OSN nás označila za skokana v oblasti e-Governmentu. To však neznamená, že pred sebou nemáme ešte dlhú cestu smerom k zásade „jedenkrát a dosť“. Máme vytypovaných niekoľko životných situácií, ktoré by mali na úradoch prebehnúť úplne automaticky, napríklad, keď sa vám narodí dieťa. Informatizácia spoločnosti nám však má nielen zjednodušovať život, ale aj šetriť peniaze. Preto ešte tento rok rozbehneme centrálne úradné doručovanie, ktoré má ušetriť Slovensku milióny eur. A pôjdeme ďalej.

Hovorí sa, že dobrý hospodár je ten, ktorý sa pozerá do budúcnosti. A vízia Slovenska do roku 2030 patrí do agendy nášho úradu. Sadli sme si s odborníkmi, akademikmi a veľmi transparentným procesom sme definovali priority Slovenska a predstavili sme ich na pôde OSN. Pripravili sme prvý Národný investičný plán a na viacerých fórach presadzujeme priority trvalo udržateľného rozvoja. Aj v oblasti eurofondov sme nastavili nové podmienky na rýchlejšie, efektívnejšie a transparentnejšie čerpanie eurofondov a podarilo sa nám aj skrátiť verejné obstarávanie, ktoré na Slovensku v niektorých prípadoch trvalo aj viac ako 500 dní.

Toto bol len malý odpočet z množstva vecí, ktoré s mojimi kolegami riešime. Čakajú nás tvrdé rokovania o čo najlepší eurofondový rozpočet pre Slovensko v budúcom programovom období. Aj vďaka investíciám zo štrukturálnych fondov totiž naša krajina rastie a napreduje. A keď sa darí krajine, musí sa podeliť aj s ľuďmi, ktorí v nej žijú. A toto by žiadna pravicová vláda neurobila.

01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 05 - Modified: 2024-04-11 14:13:15 - Feat.: - Title: Štátne aktíva vo výške takmer štyri milióny eur pôjdu na príspevok do spoločnosti Slovensko IT
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:04