archív SAV
StoryEditor

Jednoduchá matematika moci

10.10.2018, 00:00

Vedec si nikdy nie je stopercentne istý. Nová vedomosť vyvoláva vždy ďalšie otázky. Ak je si istý, je to šarlatán. Toto bohorovné vyhlásenie som si vypožičal z knihy Nabrúsený kuchár Anthonyho Warnera. Odporúčam.

Ak sa nepatričná sebaistota zmení na aroganciu napríklad u vášho holiča, nezakýva to spoločnosťou, ak však touto vlastnosťou oplýva človek, ktorého povinnosťou je konať vo verejnom záujme, môže to mať vážne dôsledky.

Vedie k rozleptávaniu dôvery občanov v demokratické inštitúcie a demokraciu vôbec, relativizovaniu zla a občianskemu nihilizmu. Manipulovanie informáciami je toho nástrojom. Mám moc, mám pravdu, pretože mám mediálny priestor.

Ako banality o hokejkách zatienili vedecké úspechy
V arogancii týchto dní sa zabudlo, že vedci v Košiciach sa výrazne podieľali na vytvorení technológií, ktoré raketa Ariane 5 vynesie na planétu Merkúr. Áno, z „tej“ SAV.

V spleti banalít o hokejkách na dresoch sa pozabudlo aspoň jednou vetou oznámiť Slovensku, že jedna z najlepších univerzít na svete, univerzita v Tel Avive, prišla do Bratislavy a chce rovnocenne spolupracovať so SAV, ponúka programy pre študentov, doktorandov, know-how pre transfer technológií.

Koho by zaujímal čerstvý držiteľ čestného doktorátu SAV, profesor Klafter, jeden z najlepších vedcov Európy... Vedeli ste, že vaše smartfóny Samsung za svoju špičkovú kvalitu obrazu vďačia profesorovi Mendlovičovi, vedcovi z univerzity v Tel Avive, ktorý sa stal tútorom pre transfer technológií v SAV? Obaja vedci majú slovenské korene.


Čo zostane po elitách a čo po vedcoch
Moji kolegovia, vedeckí pracovníci SAV, nerobia svoju prácu preto, aby ich bolo vidieť v správach. Nesledujú rebríčky obľúbenosti, nechcú vyhrať najbližšie voľby. Ich zadosťučinenie je inde. Je ním radosť z posunu ľudského poznania. SAV je ich domovom, ich inštitúciou. Avšak jednoduchá matematika sily, zdá sa, dnes vyhráva.

Ešteže história niekedy dokazuje, že po elitách opojených matematikou moci zostal prach. A po takých, ktorí rozmýšľajú o plesni hlavičkatej či rakete Ariane 5, zostal pokrok pre nás všetkých.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 19:59