Andrej KiskaTASR/M. Baumann
StoryEditor

Sulík: Kiska premiérom?

15.10.2018, 00:00
Ľudia si zaslúžia poznať ďalšie politické plány prezidenta.

Včera zverejnila televízia Markíza prieskum, podľa ktorého takmer tretina opýtaných chce, aby Andrej Kiska bol budúcim premiérom Slovenska. Nechcem hodnotiť, či to je veľa alebo málo, najmä ak iní politici v prieskume meraní neboli, a navyše, takmer rok a pol pred voľbami to nie je podstatné.

Podstatný je spôsob, akým sa nová koalícia dopracuje k premiérovi, a tu platí jedno nepísané, avšak jasné pravidlo: premiér bude predseda najsilnejšej koaličnej strany. Takto to bolo aj pri posledných voľbách, keď predseda strany Sieť Radoslav Procházka bol všeobecne vnímaný ako spasiteľ národa. Tu oznamujem, že na tomto pravidle (premiér bude predseda najsilnejšej koaličnej strany) budem trvať bez ohľadu na výsledok a ako je o mne známe, za premiérovaním sa nehrabem ostošesť. Áno, ak rozhodnú voliči, nezdupkám pred zodpovednosťou, ak rozhodnú inak, tak to budem rešpektovať.


To platí obzvlášť pre SaS, keďže najviac si Kisku za premiéra želajú voliči SaS (54 percent). Myslím, že to je dané blízkosťou našich názorov a tým, že na rozdiel od Smeru my máme s prezidentom korektné vzťahy.

Bolo by však veľmi žiaduce, aby Andrej Kiska jasne povedal, či vôbec chce byť premiérom. Sľúbil, že tak spraví po komunálnych voľbách, to je menej ako štyri týždne, a teda „cobydup“. Ľudia si totiž zaslúžia poznať ďalšie politické plány prezidenta, hlavne tí, ktorí si ho želajú ako premiéra.


Iná, nie menej dôležitá vec je forma, akou Andrej Kiska vstúpi do straníckej politiky. Ak len založí ďalšiu stranu v poradí, bude ďalším rozbíjačom pravice, lebo sa môže stať, že viacero iných strán stlačí pod hranicu zvoliteľnosti. Ako prvé sú ohrozené strany Progresívne Slovensko a Spolu, určite Most, ale napríklad aj KDH, ak súčasťou Kiskovej strany bude bývalý biskup Bezák.

Potom sa môže stať, že prepadne množstvo pravicových hlasov a strany, ktoré sú pre slušných politikov neprijateľné (Smer, SNS a strana Mariana Kotlebu), získajú možno len 40 percent hlasov, ale 75 mandátov. Lebo hlasy prepadnú najmä na pravom spektre. Naopak, ak Andrej Kiska dokáže integrovať novovzniknuté subjekty, bude jeho prínos pre pravicu nepochybný.

SaS pôjde do volieb v každom prípade sama. Sme pripravení na prevzatie zodpovednosti. Máme pripravené reformné diela, máme silný tím a máme aj silnú podporu voličov a ako chodím po Slovensku, cítim, že táto podpora rastie. A aj keď chápem, že časť našich voličov môže v budúcnosti voliť stranu Andreja Kisku, nijako to nemení naše plány.

01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 04 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 05 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka)
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 01:33