dôchodci, senioriReuters
StoryEditor

Ak pôjdu ženy do dôchodku skôr, budú na tom horšie

17.10.2018, 00:00
Návrh na skoršiu penziu pre matky naráža na spôsob výpočtu i zákaz diskriminácie.

Ženy, ktoré vychovávali deti, by mali mať nárok ísť do dôchodku skôr! Znie to lákavo? Komisári Európskej komisie však upozorňujú, že to ženám znižuje dôchodky. Tým, naopak, zvyšuje už aj tak veľké rozdiely v kvalite života mužov a žien. List v tomto duchu adresovali pred rokom európski komisári zodpovední za práva žien a trh práce poľskej vláde, ktorá opätovne zaviedla rozdielny dôchodkový vek pre mužov a ženy. Podobný postup hrozí aj Slovensku, ak sa rozhodneme pre podobné riešenie.

Prečo skorší odchod do dôchodku znamená nižšie dôchodky? Dôvodom sú dve z troch premenných vo vzorci na výpočet penzie. Prvou premennou je obdobie dôchodkového poistenia. Väčšinou ide o obdobie, ktoré človek reálne odpracoval.

Čo sa oplatí priemern zarábajúcemu
Zjednodušene – čím dlhšie pracujete, tým vyšší máte dôchodok. A naopak. Druhou premennou je aktuálna dôchodková hodnota, ktorá sa každý rok zvyšuje podľa toho, ako rastú priemerné mzdy. Tento rok bola napríklad približne o päť percent vyššia ako minulý rok. Rast priemerných miezd je pritom spravidla vyšší ako valorizácia priemerných dôchodkov. Z toho vyplýva, že pre priemerne zarábajúceho človeka je výhodnejšie ísť do dôchodku neskôr.

V súčasnej politickej diskusii zaznieva požiadavka, aby bol dôchodkový vek žien znížený za každé vychované dieťa. To však na druhej strane znamená, že čím viac detí ženy vychovali, tým by im mohol byť priznaný nižší dôchodok. Áno, presne tak. Nižší. Ďalší vplyv na zníženie dôchodkov bude mať to, keď doň pôjdu v skoršom kalendárnom roku, pretože v ňom bude spravidla nižšia aktuálna dôchodková hodnota. Keďže Európska únia vníma, že už teraz majú ženy nižšie dôchodky ako muži, tak sa zaujíma aj o také opatrenia, ktoré môžu dôchodky ženám znižovať ešte viac.

Brusel žiada rovnosť pohlaví
Navyše je tu ešte jeden dôvod, ktorý súvisí s rovnakými právami mužov a žien. Diskriminácia podľa pohlavia totiž nie je v súlade s právom Európskej únie. Z tohto dôvodu všetky členské krajiny majú mať rovnaký dôchodkový vek mužov a žien. To už spĺňa 18 krajín, ďalších osem krajín vrátane Slovenska vek postupne vyrovnáva. Legislatívu na zjednotenie dôchodkového veku doteraz neprijalo len Rumunsko.


Pravda, možné je zaradiť aj spiatočku ako Poľsko, nebude to však bez dôsledkov zo strany Európskej únie. Ešte horšie však je, že nakoniec to finančne môže poškodiť práve ženy – matky, ktorým to pôvodne malo pomôcť. Veď aj Poľsko priznalo, že to následne citeľne znížilo dôchodky dotknutým ženám. Ak preto chceme viesť diskusiu o dôchodkovom veku odborne a zodpovedne, mali by sme brať do úvahy aj tieto súvislosti. Inak skončíme so zákonmi, ktoré dosiahnu presný opak toho, čo deklarujú.

Ivan Švejna, štátny tajomník ministerstva práce

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:20