Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Inovačno-regulačný paradox

18.10.2018, 00:00
Za uplynulé dva roky investovali banky vo svete do spolupráce s fintechmi a digitálnych riešení takmer 30 miliárd dolárov.

V posledných rokoch sa v rámci sektora aj mimo neho často skloňuje úloha fintechov – či sú alebo nie sú pre banky hrozbou, motiváciou meniť doterajšie modely fungovania, alebo skôr príležitosťou na spoluprácu. Popritom, za menej intenzívnej diskusie, no o to väčšej potreby a dopytu, sme svedkami príchodu ďalších hráčov kľúčových pre finančný trh, tzv. regtechov - alebo firiem využívajúcich technológie a inovácie na zvládnutie regulatórnych požiadaviek. A samozrejme, poskytujúce tieto riešenia a platformy ďalej.


Ich vznik nie je prekvapením. Vo finančnom sektore pôsobím dve dekády a viac ako kedykoľvek predtým platí, že banky na Slovensku musia alokovať najväčší investičný balík nie na služby zákazníkom, ale na zvládnutie regulácie. Spomeniem len jednu – posledná implementácia smernice GDPR a investícia do nej sa iba v našom prípade počíta v miliónoch eur. Súhlasím, že ochrana osobných údajov je mimoriadne dôležitá a jej význam rastie. No zároveň si viem predstaviť, že banky by značnú časť tejto povinnej investície radšej alokovali do iného spôsobu ochrany klientov – napríklad do posilňovania bezpečnostných riešení proti novodobým kybernetickým hrozbám, a nie do umelo vytvorenej potreby klienta európskymi legislatívcami.

Spoločnosť KPMG nedávno vyčíslila, že len za uplynulé dva roky investovali banky vo svete do spolupráce s fintechmi a digitálnych riešení takmer 30 miliárd dolárov. Inovatívnosť bankovníctva však brzdia doteraz značné náklady spojené s reguláciou zameranou na ochranu spotrebiteľa či posilnenie konkurencie na trhu, tvoriace dominantný podiel v investíciách bánk.


Ďalšou kapitolou sú regulatórne požiadavky spojené so stabilitou sektora, kde za poslednú dekádu nastal obrovský posun. V prípade nášho trhu našťastie platí, že sa dlhodobo radí k tým najstabilnejším na svete. Potvrdil to aj včera zverejnený rebríček Svetového ekonomického fóra, kde sme sa v stabilite sektora umiestnili na vynikajúcom 10. mieste v celosvetovom meraní a za rok sme si polepšili o päť priečok.


Zhodneme sa asi na tom, že cieľom regulátorov, bánk aj zákazníkov je vždy bezpečnosť – koniec koncov, nekúpite si ani potraviny, ktoré môžu byť nebezpečné, ani si nesadnete do lietadla, ak máte pochybnosti o leteckej spoločnosti, nezveríte svoje úspory inštitúcii, ktorej stopercentne nedôverujete. O to dôležitejší je následne moment pravdy, ktorý nastáva pri priamom kontakte so zákazníkom. Je len otázkou, či zákazník vtedy ocení viac vaše investície do moderného prístupu a servisu, alebo do neraz veľmi diskutabilných regulácií.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 19:36