nemocnica, lekáriDreamstime
StoryEditor

Vďaka odvážnym lekárom

23.10.2018, 00:00
Časť doktorov pochopila, že zmena financovania na výkonový systém má zmysel.

Keď deti za prvej republiky nemali topánky, vôbec im to nepripadalo divné. Lebo ani ich kamaráti od susedov nemali topánky. A to platí dodnes. Človek si na všeličo po rokoch zvykne a nezdá sa mu to čudné, aj keby to čudné bolo. Radšej ako skúsiť zmenu a voliť neistotu bude chcieť ostať pri systéme, ktorý už pozná a na ktorý si zvykol. Tak je to aj s platbami v zdravotníctve. Už 23 rokov u nás existuje kapitácia ako súčasť systému odmeňovania všeobecných lekárov. Je to platba „za hlavu“. Zdravotná poisťovňa sa s lekármi dohodne, koľko eur mesačne im dá za jedného pacienta. Či je neustále chorý alebo sa u lekára neukáže aj päť rokov.

Lenže takýto systém podporuje, aby niektorí všeobecní lekári pacientov posielali k špecialistom aj v prípade, keď by problém mohli riešiť sami. Lebo je rozdiel dostať rovnakú sumu za niekoho, kto k lekárovi vôbec nechodí, a za pacienta, ktorému treba venovať čas aj opakovane, mať s ním robotu a náklady navyše. Aj keď viaceré výkony, ako napríklad preventívnu prehliadku či predoperačné vyšetrenie, hradí poisťovňa osobitne. Lekári i zdravotné poisťovne si na tento systém za tých vyše 20 rokov zvykli. Všetky doterajšie rokovania sa skončili vždy len dohodou o zvýšení kapitácie. Až prišiel rok 2018, keď sme sa v Dôvere rozhodli, že nastal čas veci robiť inak.


Po desiatkach rokovaní sa nám podarilo presvedčiť všetkých pediatrov a aj časť všeobecných lekárov pre dospelých, že zmena systému úhrad má zmysel. Na taký, ktorý by jednak dával lekárovi istotu, že dostane svoj paušál (kapitáciu), ale bude odmenený aj za každú návštevu pacienta. Teda za to, „koľko“ zdravotnej starostlivosti mu poskytne. Lebo práve o pacienta ide.

Správne nastavené kritériá môžu lekárov motivovať k tomu, aby liečili kvalitnejšie a efektívnejšie. Posilnia postavenie a úlohu všeobecných lekárov v starostlivosti o pacienta a zároveň umožnia vyniknúť kvalitným lekárom. Všeobecní lekári na Slovensku dokážu svojou odbornosťou vyriešiť až 72 percent problémov, s ktorými za nimi pacienti prichádzajú. To je pekné číslo. Ale európskym štandardom je až 90 percent. Veríme, že našich lekárov k nemu posunie práve nový systém úhrad.


Napokon, takýto kapitačno-výkonový mechanizmus zaviedla v Česku Všeobecná zdravotní pojišťovna už v roku 2011. Funguje aj v Holandsku či vo Veľkej Británii. A v roku 2014 ho označila za optimálny a dobre fungujúci model aj WHO. Veríme, že o rok už nik nebude chcieť chodiť bosý. Že na zmenu pristúpia aj tí lekári, ktorí zatiaľ chceli zostať platení po starom.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 12:05