StoryEditor

O čom to celé vlastne bolo?

06.11.2018, 23:00
Pokus prejsť na modernejšiu formu organizácie vedeckej inštitúcie stroskotal primárne na chuti mocných okresať nezávislú inštitúciu.

Hoci od momentov zmarenia transformácie SAV na verejno-výskumné inštitúcie uplynuli už temer dva mesiace, stále sa stretávam s tými istými otázkami. Pýtajú sa ma susedia na Bodíkoch, rektori, študenti, kolegovia z SAV. Pýtajú sa moje dcéry. Co sa vlastne stalo? Načo bola tá transformácia? Prečo ju zastavili, keď ste chceli len to najlepšie? Čo znamená, že ste teraz rozpočtovými organizáciami? Chcú zrušiť SAV? A hoci sa s kolegami snažíme jasne a zrozumiteľne problém vysvetliť, to, že nám verejnosť takéto otázky kladie, znamená, že v spleti mediálne prezentovaných protirečivých informácií sa tomu nedalo rozumieť.


Do úmoru vysvetľujem a ospravedlňujem sa čitateľom, že sa opakujem a sám seba citujem: „...Ak gesčné ministerstvo masívne problematizuje transformáciu erbovej akademickej inštitúcie do modernejšej právnej formy (ktorú predtým samo legislatívne pripravilo) a nekoná, je to iracionálne, ba čo viac, je to v rozpore s princípmi dobrej správy. Je to dôkaz, že o samotnú transformáciu v skutočnosti vôbec nešlo, a správcom vecí verejných v našej krajine zrejme nejde ani o vedu. A to je vážny hodnotový problém...“

Víťazi radi medializujú páčivé, ľuďom zrozumiteľné vysvetlenie. Porazený nedostáva verejný priestor. Najlepšie rozumieme termínom peniaze, majetky. Zákon bol zlý, v SAV sú zlodeji, ide o pozemky a majetky, ktoré chcela SAV ukradnúť slovenskému ľudu. Úprimné pohľady protagonistov zastavenia transformácie do televíznych kamier deklarovali, že pre Slovensko zachraňujú SAV a aj majetky. V manipulovanom verejnom prostredí si nikto nevšimol, že v prípade vedecko-výskumných inštitúcií bude kontrola narábania s majetkom trojnásobná, na rozdiel od jednostupňovej kontroly nad majetkom, ktorá platí pre rozpočtové organizácie. A víťaz presvedčivo deklaruje, že nebude žiaden problém v jednom momente ústavy SAV zrušiť a v nasledujúcom ich založiť na zelenej lúke ako inštitúcie. Ak je to tak, potom načo bol dobrý celý ten cirkus so zastavením transformácie?


Pokus prejsť na modernejšiu formu organizácie vedeckej inštitúcie (akú majú bez problémov RTVS, univerzity a okolité vyspelé akadémie) stroskotal primárne na chuti mocných hráčov okresať nezávislú inštitúciu, kde je veľa majetku, možno aj ovládnuť štrukturálne fondy. Dnes už pracujeme v režime rozpočtovej organizácie. Svet sa kvôli tomu nezastaví. Vedu budeme robiť ďalej. Čo je teda výsledkom tohto celého? Veľmi vážna, možno nenapraviteľná reputačná rana, ktorá mladých ľudí do vedy určite nepritiahne.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 01:35