Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
14.11.2018, 00:00

Slovenské verejné financie, chlieb náš každodenný

Kalibrácia výdavkových stropov by mohla prebiehať v troch krokoch.

Peter Kažimír
Zdroj: Pavol Funtál

Manažovanie verejných financií má mnoho spoločného so životom a s fungovaním profesionálnych športovcov... aj keď sa to na prvý pohľad nemusí tak zdať. Dostať sa na vrchol a zostať na ňom si vyžaduje čas, investície, drinu, odriekanie. Ono to však stojí za to, ten endorfín... Fakt, že deficit a dlh kontinuálne klesajú a strednodobý výhľad je pre našu krajinu priaznivý, nemení nič na potrebe pokračovať v ozdravovaní verejných financií a posilňovaní nástrojov ich riadenia. Celé je to jeden dlhý ultramaratón. Za posledné roky Slovensko do úsilia dostať deficit na súčasnú úroveň investovalo veľa, politicky, expertne a v neposlednom rade osobne. Názory na rýchlosť, intenzitu a spôsob sa často rôznia. Ako sa u nás hovorí, koľko ľudí, toľko chutí.

Zvyšovanie efektivity výberu daní, boj proti daňovým podvodom, zriadenie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a spustenie projektu Hodnoty za peniaze sú obrovským prínosom pre dlhodobú udržateľnosť a rozumné narábanie s peniazmi daňových poplatníkov. A to aj napriek tomu, ako občas dokážu ísť ministrom, vrátane ministra financií, na nervy. A ako si spoločne kráčame smerom k vyrovnanému rozpočtu, tak prišiel čas otvoriť diskus

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.