Andrej DankoTASR/J. Kotian
StoryEditor

Páni Štefunko, Beblavý, ukážte svoje pôžičky

14.11.2018, 23:00

Politika je vec verejná. Politické strany majú byť otvorené a transparentné. Tak je to v spoločnosti vnímané a rovnako som si to niekedy myslel aj ja. Ale je to naozaj tak? Sú nastavené mechanizmy fungovania politických subjektov tak, aby sme mohli politiku označiť za verejnú, otvorenú a transparentnú? Žiaľ, nemyslím si to.

Dovolím si povedať, že za vznikom mnohých politických subjektov vôbec nie je chuť veci meniť a pomôcť. Sú za tým peniaze, biznis a vhodné pole investovania na budúce zúročenie svojich vkladov. Politické strany majú súťažiť svojimi programami, a nie peniazmi oligarchov, aj preto strany dostávajú peniaze od štátu. Objavuje sa však nový fenomén. Oligarchovia sa už netaja svojimi investíciami do politiky a do komunálnych politikov, ako sme to videli aj v Bratislave.

Vo voľbách nemôžu byť víťazom financie. Príkladom nebezpečného konania, keď peniaze zvalcovali politických súperov, boli aj posledné komunálne voľby. Ak sa nenastavia pravidlá kontroly financovania kampaní a pravidlá sankcií vo forme zrušenia výsledku volieb, tak bohatí ľudia stratia všetky zábrany. Voľby nakoniec budú len súťažou mocných oligarchov.


Uvedomujem si, že existujú politické strany, ktoré zodpovedne pristupujú k budovaniu štruktúr. Píšu politické programy, ktoré zároveň napĺňajú. Žiaľ, sú tu aj strany, ktoré sú len súkromnými obchodnými spoločnosťami niektorých politikov. Je nepredstaviteľné, aby politické strany mali len štyroch ľudí a aby milióny od štátu odchádzali do súkromných spoločností samotných zakladateľov strany.

Zamýšľam sa rovnako nad tým, aký model majú nastavené iné politické subjekty pri splácaní rôznych pôžičiek od svojich investorov. Prezidentská kancelária nám, žiaľ, vrátila zákon o politických stranách, ktorý mohol všetky tieto špekulácie dať do poriadku. V zákone sme v prvom rade dbali na to, aby každý politický subjekt musel ukázať svoje financie. Aby každá pôžička bola verejná a strana by mala mať povinnosť otvorene deklarovať a zverejňovať aj všetkých obchodných partnerov.

Do politiky vstupujú noví politickí lídri ako Progresívne Slovensko či strana Spolu s pánom Beblavým. Ten už má skúsenosti s netransparentným financovaním dvoch politických strán, SDKÚ a Sieť. Keďže jasných pravidiel sa prezidentská kancelária bojí, neostáva mi nič iné, iba vyzývať aj nových politických lídrov, aby zverejnili svoje finančné toky a svojich donorov. Však politika má byť vec verejná. Preto ukážte, pán Beblavý a pán Štefunko, z čoho a ako ste financovaní? Ukážte pôžičky a potom hovorte o slušnosti, spravodlivosti či transparentnosti.

SNS je pripravená zverejniť všetky stranícke finančné toky. My nemáme čo skrývať. Strana prešla obrodou a nastavili sme jasné pravidlá. Žiaľ, snaha preniesť transparentnosť aj do všeobecného fungovania ostatných strán sa zatiaľ nepodarila. Odpovede na mnohé otázniky visia vo vzduchu. Prečo sú transparentnosť a jasné hranice politickej súťaže niekomu zrazu na obtiaž?

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:31