Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Komentár Roberta Fica: Pravici Slovensko nedáme

26.11.2018, 21:50
Vyrovnaný rozpočet nie je v rozpore so sociálnou politikou koalície a vlády.

Pravicové strany na Slovensku si často pomáhajú marketingovou barličkou, že politika sociálnej demokracie je postavená na míňaní peňazí daňových poplatníkov. V ich ponímaní sú práve oni tí dobrí, ktorí šetria, a my sme tí zlí, ktorí rozšafne rozdávajú peniaze. Zoči-voči realite ide však o demagogickú nepravdu.

Čo dnes ponúka pravica pre Slovensko? Sulíkovo odvodové koliesko, ktoré zatína do štátneho rozpočtu obrovskú sekeru. To je šetrenie pravice v priamom prenose z dielne „expertov“ tejto strany. Nedá sa to inak nazvať ako neprofesionalita a amatérskosť, ktorú odhalil a prepočítal obyčajný bloger.

Na rozdiel od nich, my ponúkame reálne a zodpovedné rozhodnutia. V týchto dňoch sme pristúpili k historickému kroku, ktorý podčiarkuje, že nám na krajine a jej perspektíve záleží. Prvýkrát v dejinách sme do parlamentu predložili vyrovnaný štátny rozpočet. Inými slovami, skončilo sa zadlžovanie na úkor budúcich generácií. Ak ste však očakávali od mainstreamových médií palcové oslavné titulky, opak bol pravdou. Ich pozornosť bola zameraná na rôzne pseudotémy vrátane posudzovania kvality rigoróznych prác. Aj to je smutná vizitka mediálneho priestoru.

Chcem však upozorniť, že vyrovnaný rozpočet nie je v rozpore so sociálnou politikou koalície a vlády. Predstavitelia strany Smer-SD unisono zdôrazňujú, že ak sa krajine darí, musia to pocítiť ľudia. Sociálne opatrenia, akými sú obedy zadarmo či zdvojnásobenie vianočného príspevku pre dôchodcov, sú už zakomponované vo vyrovnanom rozpočte. Zároveň pripravujeme ďalšie, ktoré prispejú k rastu životnej úrovne – či už ide o predĺženie materskej alebo zvýšenie rodičovského príspevku. Chceme pomôcť aj mladým rodinám prostredníctvom nulovej DPH na plienky a detskú výživu či štartovacieho finančného príspevku na školské potreby. Osamelým matkám pomôžeme pri vymáhaní výživného, kde štát zoberie záväzky neplatičov na seba. Medzigeneračnú solidaritu zasa upevníme možnosťou poslať dve percentá z daní nielen mimovládkam, ale aj rodičom.

Odmietame Sulíkovu pravicovú politiku rušiť všetky sociálne opatrenia, ktoré napĺňajú rodinnú peňaženku občanov. Rovnako odmietame politiku, ktorá obhajuje záujmy farmafiriem a svojou personálnou nekompetentnosťou sa snaží zasahovať do sociálneho a zdravotného systému, o školskom ani nehovoriac. Vidíme, že politická alternatíva voči vládnutiu ponúka profesionálneho kaderníka na post ministra školstva a učiteľku z materskej školy pasuje na expertku takého zložitého rezortu, akým je zdravotníctvo. Pri najlepšej vôli, odovzdať riadenie štátu do rúk takto „odborne“ obsadenej strany by bolo veľmi nezodpovedné voči ľuďom. Urobíme všetko pre to, aby sa tak nestalo.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 18:42