Martin VlachynskýPavol Funtál
StoryEditor

Do tretice všetko dobré

02.12.2018, 23:00

Ministerstvo hospodárstva zverejnilo opatrenia z tretieho propodnikateľského balíka. Oproti jeho starším bratom sa mu (zatiaľ) ušlo asi najmenej mediálnej pozornosti. Čo je škoda, pretože vyzerá zatiaľ najlepší. No na rozdiel od predchádzajúcich dvoch, ktoré zložením opatrení pripomínali nemecký „Eintopf“, tretí balík ponúka niekoľko jasných chodov s prílohami.

V prvom rade poteší zjednodušenie agendy okolo otvárania prevádzok. To je byrokracia, s ktorou sa musí boriť takmer každý podnikateľ, okrem garážových eseročiek. Obzvlášť náročné je to pre podnikateľov v gastrobiznise, ktorým hygiena môže spôsobiť odklad otvorenia aj o niekoľko mesiacov. Zlepšenia by sa mali dočkať aj hotelieri či prevádzkovatelia športových zariadení, ktorí musia spĺňať mnoho formálnych a niekedy vyslovene úsmevných podmienok. Zmeny by mali prísť i v stavebnom konaní. Aj na tomto balíčku mohla participovať verejnosť a v zozname nájdete tiež niekoľko návrhov INESS.


Viac ako detaily je zaujímavý posun vo filozofií balíčka. Neobsahuje už len jednoduché zrušenie toho či onoho pravidla, ale objavujú sa prvé lastovičky v zmene prístupu. Napríklad Slovenská obchodná inšpekcia by mala mať možnosť namiesto automatickej pokuty poskytnúť „druhú šancu“, keď bude podnikateľa sledovať, či sa polepšil. Mali by sa zjaviť prvé „checklisty“, teda prehľadné zoznamy povinností podnikateľa. Za priestupkom podnikateľa totiž nestojí vždy úmysel, ale neraz len nepochopenie často chaotických a nejasných regulácií. „Hygienici“ by mali podľa návrhu v určitých dňoch poskytovať bezplatné konzultácie podnikateľom.


Návrhy ešte čaká neľahké obdobie ich schvaľovania, ktoré môže dopadnúť všelijako. No oslavy podnikateľov by mali byť prinajlepšom skromné. Stále platí, že propodnikateľské balíčky sú skôr izolovanou snahou jediného ministerstva, a nie strategickým záujmom celej vlády. Tá napriek, alebo možno aj vďaka, unikátnym hospodárskym časom nenabrala odvahu na žiadnu zásadnejšiu zmenu v daniach a odvodoch, nereformuje školstvo, nezefektívňuje súdnictvo.

Naopak, nové výmysly, ako sú daň z poistiek či chystaná maloobchodná daň, svojím negatívnym dosahom zatieňujú všetky tieto balíčky. Priame a nepriame úspory podnikateľov z 36 opatrení 3. balíčka majú podľa výpočtov ministerstva dosiahnuť 72 miliónov eur, no len priame náklady nového odvodu budú vysoko cez sto miliónov eur, o nepriamych nákladoch ani nehovoriac.


Treba dúfať, že jedného dňa príde doba, keď takéto propodnikateľské balíčky nebudú vrcholnou udalosťou roka pre podnikateľov, ale naopak, dennou rutinou všetkých ministerstiev.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:14