Reuters
StoryEditor

Žiaden prietokový ohrievač

12.01.2022, 23:00
Čakať od staršieho človeka aktívnu elektronickú komunikáciu a chcieť od neho, aby konkrétnemu typu liečby porozumel tak, že o ňu sám prejaví záujem, je nonsens.

Kríza, nech je akokoľvek ťažké ju zvládnuť, dokáže spoločnosť posúvať vpred. Pri hľadaní spôsobov, ako z nej von, sa totiž neraz objavujú skvelé myšlienky, ku ktorým by sa firma v čase prosperity dopracovala oveľa pomalšie.

Ani zdravotné poisťovne to v čase covidovej krízy nemajú jednoduché. Ak však majú zamestnancov motivovaných naozaj pomáhať pacientom, a nie len chodiť do práce, prináša to osoh pre celú spoločnosť. Konkrétne mám teraz na mysli prístup, ako riešiť dostupnosť liečby monoklonálnymi protilátkami pre pacientov s covidom.

Ten proces je problematický. Keď pacientovi nad 65 rokov vyjde pozitívny výsledok PCR testu, príde mu od NCZI správa, že je preňho vhodný tento typ liečby. Musí sa však dovolať svojmu všeobecnému lekárovi a oznámiť mu to. Kým sa mu to podarí, často prejde aj niekoľko dní, pacient nevie, čo má robiť, až uplynie čas vhodný na podanie liečby.

Ďalej čakať od každého 65-ročného a staršieho človeka aktívnu elektronickú komunikáciu, chcieť od neho, aby konkrétnemu typu liečby porozumel tak, že o ňu sám prejaví záujem, alebo aby si liečbu zmanažoval sám, je nonsens. Toto je však priestor, kde vie nastúpiť a pomôcť zdravotná poisťovňa, ak chce prinášať inovácie aj tam, kde to nie je o drahej hudbe v reklame.

Keď sa nás lekári opýtali, či by sme vedeli poskytovať všeobecným lekárom informáciu, že je pacient vhodný na podanie infúzie s protilátkami, dokázali sme ihneď zareagovať. Nastavili sme systém tak, že v ňom všeobecný lekár denne dostáva informáciu, ak má vo svojom kmeni pacienta vhodného na podanie monoklonálnych protilátok. Ak áno, je to lekár, ktorý kontaktuje svojho pacienta a riadi jeho liečbu, a nie naopak.

My neliečime za lekárov ani im nehovoríme, kto by mal tie protilátky dostať. Naša pomoc je len odporúčaním, za samotnú liečbu naďalej zodpovedá všeobecný lekár. Pomáhame mu však, aby v tom návale práce dostal a neprehliadol dôležitú informáciu. Upozorňujeme ho na to, čo hovorí náš informačný systém a kde vidíme cestu. Bez ohľadu na náklady. Táto liečba je 60-krát drahšia ako očkovanie. Ale jej včasné podanie dokáže zabrániť rozvinutiu covidu do ťažkej formy.

A presne toto je úloha zdravotných poisťovní – nenechať sa vtiahnuť do politických hier o „prietokovom ohrievači verejných zdrojov“, ale každým dňom ukazovať, že vedia byť prínosom pre pacienta a v neposlednom rade aj pre lekára. Poisťovne však musia byť zdravé a konkurencia férová. Úžitok z nej potom bude mať celé zdravotníctvo.

01 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 02 - Modified: 2024-03-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Rekordná zbierka pre ťažko chorého Martina pomohla. Chlapcovi liečba zabrala a zvyšné peniaze chce rodina darovať iným deťom 03 - Modified: 2024-03-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa nedostatočne liečia onkologické ochorenia vo forme kúpeľov. Čo je príčinou? 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-19 12:34:57 - Feat.: - Title: Anna Slováčková, ktorá druhýkrát bojuje s rakovinou prezradila, aká liečba jej aktuálne pomáha
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 13:51