Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Ďalší vydarený rok. Za nami aj pred nami

02.01.2019, 23:00
Dlh klesá aj vďaka tomu, že druhý rok za sebou sa podarí dosiahnuť primárny prebytok.

Makroekonomický vývoj je ako veľké vrece plné drobných príbehov. Príbehov pracujúcich ľudí, živnostníkov, malých i veľkých firiem, štátnych aj verejných inštitúcií. Ak je z týchto menších príbehov väčšina úspešná, ekonomike sa darí a rastie. Aj keď ešte nemáme k dispozícii finálne údaje za celý rok, môžeme tvrdiť, že vlani prevažovali úspešné príbehy. Svižný rast hospodárstva okolo štyroch percent, takmer 50-tisíc nových pracovných miest, rekordne nízka nezamestnanosť a rast nominálnych miezd viac ako šesť percent sú toho dostatočným dôkazom.
 
Aj keď sa celkové zúčtovanie bude robiť až počas roka, za hotovostnú časť štátneho rozpočtu môžeme povedať, že bol vlani dosiahnutý schodok nižší o vyše 40 percent oproti schválenému rozpočtu. A tieto výsledky tiež znamenajú, že verejný dlh vlani klesol výraznejšie, než sa očakávalo. A prvýkrát od zavedenia ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti sa nenachádza v sankčných pásmach. Dlh klesá aj vďaka tomu, že druhý rok za sebou sa podarí dosiahnuť primárny prebytok, keďže výdavky štátu bez nákladov na dlh neprevýšia štátne príjmy.
 


Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že obdobie najdynamickejšieho hospodárskeho rastu od hospodárskej krízy nás čaká v tomto roku. Čiže v ekonomike budú aj naďalej dominovať úspešné príbehy v podobe rastúcich miezd, vzniku takmer 30-tisíc nových pracovných miest, nezamestnanosti prelamujúcej historické minimá, výživnej spotreby domácností a rastu investícií.
 
Priaznivý vietor ekonomiky duje aj do plachiet verejných financií. V tomto roku máme prvýkrát v histórii naplánovaný vyrovnaný rozpočet. Nezabúdame však na prioritné oblasti verejného sektora. Výdavkovo posilňujeme zdravotníctvo vrátane najväčšieho balíka štátnych investícií na obnovu nemocníc a ich technické vybavenie. Platovo si výraznejšie polepšia aj zamestnanci štátu, nielen úradníci, ale napríklad aj učitelia. Na samotnú oblasť vzdelávania sme vyčlenili oproti predošlému roku o vyše 460 miliónov eur viac.
 
Slovensko už má za sebou viac než štvrťstoročie samostatnej existencie. Kým na prelome tisícročí sme mali priemernú mzdu 380 eur, v tomto roku prevyšuje tisícku. Sme desať rokov v exkluzívnom klube eurozóny. Krajina je atraktívna pre zahraničné investície. Podiel obyvateľstva ohrozeného chudobou je podľa štatistík Eurostatu u nás nižší ako napríklad vo Švédsku, v Nemecku alebo Rakúsku. Naozaj. Toto je podľa mňa úspešný príbeh. Nech je teda váš novoročný príbeh úspešný.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 07:48