Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Projekty života

07.01.2019, 23:00

V priestore existencie je život tým zázrakom, ktorý vo svojej každodennosti či dní mimoriadnych príležitostí prináša skúsenosti, na ktoré sa nezabúda. Život každého z nás je osobitý, výnimočný. Je odrazom série náhod, spôsobov napĺňania osobných túžob i spoločenského vkladu. Napriek úprimnosti a vlastnej spôsobilosti konať dobro nám život odvráva nechcenými pochybeniami a omylmi. Nešťastné rozhodnutia nevynímajúc, či už ide o tvorbu svetonázoru, fixáciu ideového presvedčenia alebo prirodzených premien v bytí človeka so všetkými peripetiami majú svoje neblahé dôsledky. Život však nie je sen, život je realita.


Napokon aj vytriezvenia z falošných hodnôt a často aj strata dôvery k ľuďom a trpké sklamania. Je to proces, ktorému sa nevyhne nikto, pretože protiklady sú myšlienkovým priestorom voľby. Pospolu tu funguje genetický odkaz našich predkov, i rodičovská výchova, proces edukácie životom samým a prostredím, v ktorom sa rozumné bytosti rozhodujú. Navyše, nemusí to byť výlučne rozhodovanie podľa premysleného plánu, mnohé za nás zrealizuje život sám. Ak je však život tým najvzácnejším darom, potom ponechanie jeho vývoja bez ujasnenia zmyslu vlastného života sa rovná hazardu. Človek je človekom, pretože premýšľa, fantazíruje, tvorí vízie. Bez okolkov by sme si však mali priznať, že v súčasnom neustále prekvapivom prostredí je priveľa rizík vyplývajúcich z unáhleného rozhodovania a neraz aj nekritického, mocenského postoja a pretrvávajúcich pochybností o spôsobe a postupnosti realizovaných krokov dokonca aj vrcholného vedenia štátu alebo aj podnikov. Žiadna slovami formulovaná odchýlka nemení skutočnosť, iba ju deformuje a prináša nové podnety na zamyslenie. Práve poučenie z minulosti môže byť podkladom k tvorbe ideálov, spredmetneniu dôkazov našej existencie.

Chronometria života je nezvratným záznamom skutočnej minulosti, zároveň potenciálu budúcnosti. Nemožno nevidieť, že projekt života je projektom mnohorozmerným, týkajúci sa celého ľudstva, ale mal by byť aj tým najľudskejším počinom, projektom poznávania starostí najbližších, ale aj projektom adekvátnej pomoci podľa vlastných možností a charitatívnych cieľov. Nielen medzinárodné konflikty a protirečenia, ale aj zápas o udržanie existencie podnikov dávajúcich ľuďom obživu, ich rozvoja a žiaducej konkurenčnej spôsobilosti, dostal nové kontúry. Je zakomponovaný do oblasti vedy a podnikania. Naďalej však platí, že zmysel podnikania je vlastne odrodou zmyslu života. Globálne vplyvy, spoločensko-ekonomické zmeny a názory predovšetkým v tvorbe hodnôt výrazne zasahujú do voľby spôsobu vedenia a riadenia podnikov, inštitúcií a, samozrejme, aj decíznej sféry, čo sa premieta aj do strategického riadenia a hlavne do vývoja vzťahov s verejnosťou. Napriek všetkému však nestrácajme zo zreteľa zmysel života zakomponovaný aj v zmysle podnikania a zvyšovania komunikačnej kultúry, a to aj prenesene, v našom každodennom živote.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 22:33