Richard Sulík a Peter CmorejHNtelevízia
StoryEditor

Vláda, pusti perie!

10.01.2019, 10:10
Ak si chcú firmy udržať zamestnancov, musia prirodzene zvyšovať platy a zlepšovať pracovné podmienky.

Obľúbená pizzeria na sídlisku v Petržalke po desiatich rokoch ukončila svoju prevádzku. Na dverách visí takýto oznam:

„Veľmi nás to mrzí, no po 13 rokoch a 6 mesiacoch sme museli z personálnych dôvodov našu prevádzku zavrieť, nakoľko nedokážeme vzhľadom na nedostatok kvalifikovaných kuchárov a čašníkov zostaviť tím, ktorý by Vám poskytol služby, na ktoré by sme mohli byť hrdí.“

Je to očividné. Ekonomika sa prehrieva. Naráža na svoje limity. Už sa míňajú kapacity, ako ďalej zvyšovať produkciu, nie je dostatok výrobných zariadení, dodávatelia nestíhajú dodávať. Takáto situácia je typicky sprevádzaná nízkou nezamestnanosťou a prudkým rastom platov, ktorý vyvolá zvýšenú infláciu. Firmy bojujú o zamestnancov, a tí si pýtajú stále vyššie mzdy. Ak zamestnancom nepridáte, nebude mať pre vás kto pracovať a môžete zatvoriť tak ako pizzeria. Začnú vám rásť náklady a až náklady budú rásť rýchlejšie ako tržby, celá ekonomika sa postupne dostane do recesie.

Je to prirodzené ako kolobeh života. Ekonomickú konjunktúru strieda recesia a zasa naopak. Rozumná vláda by konala tak, aby bolo „pristátie“ čo najmenej bolestivé. Veľkorysé rozpočtové príjmy by znižovali deficit a rozpočet by bol už dávno v prebytku.

Zároveň by prijímala také opatrenia, aby sa ekonomický rast podarilo udržať čo najdlhšie - aby boli výrobné kapacity (práca), čo najdostupnejšie:

1. Prijala by mechanizmus zvyšovania platov bez dodatočnej záťaže na zamestnávateľa. Napríklad cez zníženie odvodov.

2. Zjednodušovala by podmienky zamestnávania, aby sa na trh práce dostali aj ľudia, ktorí sa za bežných podmienok zamestnajú len veľmi ťažko.

Vizitkou myšlienkovej a odbornej vyprázdnenosti vládnej koalície je, že robí pravý opak, poprípade vôbec nič. Namiesto toho, aby nechala zvyšovanie miezd na trhové sily, ktoré práve za dnešného stavu pôsobia v prospech zamestnancov tak ako nikdy predtým, vláda zvyšuje minimálnu mzdu. Tým mzdové náklady napríklad na zamestnanie nízko-kvalifikovaného pomocníka do kuchyne zvýšila zo 649 na 703 eur mesačne.

Ak si chcú firmy udržať zamestnancov, musia prirodzene zvyšovať platy a zlepšovať pracovné podmienky. Možno aj v pizzerii by kuchár ostal, ak by dostal pomocníka, ktorý by za neho škrabal zemiaky či upratal po šichte kuchyňu.

Ale kým si pomocník polepší o 25 eur mesačne, štát ozbíja podnikateľa o ďalších 29 eur. Tomu sa v dnešnej situácií nedá povedať inak ako zbojstvo a diletantstvo. Príjmy štátu narástli za štyri roky o 3 miliardy eur ročne a oni chcú ešte viac. A k tomu o 8 % drahšie poistky, či o 2,5 percenta drahšie potraviny. Bodaj by ich porantalo.

Ktovie, Danko s Hrnkom si možno ten „ekonomický rast“ predstavujú ako nejakého cudzieho imigranta, ktorého treba zahlušiť čo najskôr, aby sa nám tu nerozťahoval. My príčetní však vieme, že ekonomický rast si je treba vážiť, hýčkať ho a tak trochu držať na uzde, aby nezdúchol rýchlejšie ako prišiel.

SaS má riešenia
Ak táto vláda nevie čo robiť, stačí pozrieť do programu SaS. 40 opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia sme predložili aj do parlamentu. Stačí ich odpísať, my sa hnevať nebudeme. Aj Liberálny zákonník práce sme už dávnejšie pripravili v podobe legislatívneho návrhu.

Ak by ste nevedeli, ako znížiť odvody (kto by sa v nich vyznal, že áno), Odvodový bonus ochotne podá pomocnú ruku. Krátky návod:
- zlúčte všetky fondy Sociálnej poisťovne do jedného (aj tak sú len akože), zjednoťte vymeriavacie základy a znížte počet odvodov,
- okresajte alebo rovno zrušte celú Aktívnu politiku trhu práce a rovno o to znížte odvody (ekvivalent: nekradnite!),
- zaveďte odvodovú odpočítateľnú položku a.k.a. Odvodový bonus, ktorá sa bude znižovať o určité percento mzdy. Ak by ste chceli byť skutočne sociálni, tak pri ultra nízkych mzdách môžete bonus na princípe negatívnej dane vyplácať.

Keby sme dnes zaviedli Odvodový bonus, zamestnanec s minimálnou mzdou by si ihneď polepšil o 62 eur mesačne (15 percent mzdy). To je však iba začiatok. Odvodový bonus je natoľko komplexný, že dokáže efektívne stimulovať zamestnanosť cez úpravu výšky bonusu a cez mieru jeho klesania.

To je základný rozdiel medzi vládou, ktorá sa snaží zdaniť všetko, čo sa hýbe a stranou SaS, ktorá má plán ako spraviť zo Slovenska lepšie miesto pre život.

Autor je expert SaS na Odvodový bonus.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 13:14