Ak sa príliš sústredíte na negatívne rysy väčšiny ľudí, s ktorými prichádzate denne do styku, ste nepríjemní na svojho partnera, priateľov, rodinných príslušníkov alebo spolupracovníkov viac ako obvykle, alebo máte neodbytný pocit, že celé ľudstvo je úplne hrozné a odsúdeniahodné, môže dôvod vášho rozhorčenia prameniť z vašej duševnej poruchy. Podráždenosť, agresia alebo zmena nálady môže byť samozrejme normálnou reakciou na niektoré látky v tele, nedostatok spánku alebo aj na pokles hladiny cukru v krvi. Ak ste však najedení, hydratovaní, dostatočne vyspatí a nie ste ničím intoxikovaní alebo ste nepožili nadmerné množstvo kofeínu, a napriek tomu sa neustále stretávate s podráždenosťou a zlosťou voči všetkým ľuďom okolo seba, mohlo by to napríklad znamenať, že trpíte poruchou osobnosti, hovorí doktor Gadh.
StoryEditor

Aké sú vlastnosti pre ľudstvo?

15.01.2019, 22:59
Podľa môjho názoru populisti vedia nanajvýš pomenovať problémy, horší sú už pri ich riešení.

Viem, že na pár riadkoch pripisovať určité vlastnosti pre ľudstvo je veľmi ťažké. Ľudstvo je 7,7 miliardy ľudí a nekonečné množstvo ľudských spoločenstiev. Ja som identifikoval negatívne vlastnosti ľudstva asi takto.

Problémy v globálnej chudobe, klimatických zmenách, hrozbe atómovej vojny a rizikách, ktoré predstavuje technologický pokrok. Ďalej je to prerozdeľovanie sveta podľa impérií, ale aj zlo, ktoré sa tu šíri. Je komplexné a zákerné, mali by sme ho odkrývať a prekrývať dobrom.

Ako som očakával, čitatelia moje komentáre nepochopili správne. V podstate s tým nič neurobíme, lebo ľudia žijú v bubline fiktívneho blahobytu, z ktorej sa nechcú dostať von, aj keď tušia, že sa už blíži nepohoda.

Veľký problém však vidím v náraste populizmu vo svete . Príčiny nárastu populizmu vo svete sú tri. Miliardy lacnej pracovnej sily z Činy, Indie a iných krajín, Revolučné technologické zmeny , štvrtá priemyselná revolúcia a obchodné prebytky Nemecka a Číny.

Podľa môjho názoru populisti vedia nanajvýš pomenovať problémy, horší sú už pri ich riešení. Populisti nezreformujú systém (globálneho kapitalizmu), iba ho rozvrátia. Čo s tým ako to riešiť?

Asi sa nedá spoliehať na nejakého regulátora či autoritatívneho politika, ale mali by sme sa zamerať na vlastnú autocenzúru, ale nie zo strachu pred pravdou, ale pred nepravdou, pred silou ubližujúceho slova, pred vypúšťaním neprávd.

Boj s populizmom nie je len o tom, čo čítame či sledujeme, ale aj čo rozprávame, ako komentujeme, čo posúvame ďalej, a čím žijeme. Po prečítaní niektorých bulvárnych novín sa nečudujme, že sme ohlušovaní populizmom, lebo to je živná pôda pre povrchnosť, rýchlosť a konzumnosť.

Nedávame politikom, ale ani ďalším autoritám zásadné otázky, a vlastne ich nekladieme radšej ani sami sebe. Uspokojíme sa s frázami a zábavou, len aby sme sa nemuseli trošku viac potrápiť. Ak teda chceme znižovať vplyv populizmu, tak začať musíme sami u seba. V každom prípade je potrebné stavať limity pre klamstvá, ale aj iné podvody.

K tomu potrebujeme aj istú hladinu sebaistoty a sebapoznania. Veľmi dôležité je tiež vzdelávanie a kultúra ľudí . Aby sa ľudia vnútorne identifikovali s nevolením populistov, musia byt sčítaní , vzdelaní a múdry. A múdrosť sa nedá nastoliť žiadnym dekrétom žiadneho vladára. Aký záver dať mojej úvahe?

Možno sme posledná, alebo jedna z posledných, generácií druhu Homo sapiens , vyhlásil na Svetovom ekonomickom fóre v Davose jeruzalemský profesor Juval Noach Harari, ktorý sa stal známy prednáškou Od Homo sapiens ku Homo Deus. Človek sa bude meniť každých desať rokov, tak prudko sa bude vyvíjať všetko okolo nás.

Naučili sme sa nielen prelamovať cudzie profily, ale aj ľudskú DNA. Človek bude pretvárať samého seba. Vzniknú nie triedy, ale rozličné druhy ľudí. Takže tak. Sme posledné pokolenie, ktoré stojí na rázcestí, zľahostajnené, zbavené integrálneho pohľadu na zmysel života, znemravnené, prázdne, kŕmiace sa iba neustálou zmenou senzácií.

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 08:03