TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Návrat domov môže byť dobrý nápad

22.01.2019, 23:00

Ako predseda Digitálnej koalície si uvedomujem pálčivý problém, ktorým je na Slovensku nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v oblasti IT. Už dnes nám chýba okolo 10-tisíc odborníkov a toto číslo môže do roku 2020 narásť až na 20-tisíc. A spolu s firmami s tým musíme niečo urobiť.

Buď dovezieme pracovníkov zo zahraničia, alebo si stiahneme domov tých, ktorých sme si vychovali. Preto skúsme motivovať Slovákov pracujúcich v zahraničí, aby sa vrátili späť domov a pracovali tu. Možno ešte pred 10 rokmi by to bola veľmi odvážna myšlienka, ale Slovensku sa nikdy nedarilo lepšie. Veď keď si špičkových odborníkov na našich školách vychováme, prečo by mali tvoriť HDP niekde inde? Platy rastú, životná úroveň stúpa, Slovensko sa stáva krajinou na život. Dospeli sme. Začíname mať všetkého dostatok, v krajine vládne dlhodobá stabilita a sme pevnou súčasťou Európskej únie so všetkými jej výhodami. Benefity našej krajiny ocenia práve tí Slováci, ktorí strávia určitý čas v zahraničí.


Náš úrad sa rozhodol v tomto smere podniknúť konkrétne kroky a v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí, Americkou obchodnou komorou, ITAS-om a ďalšími partnermi z Digitálnej koalície organizuje na slovenskom veľvyslanectve v Londýne jedinečné podujatie Work in Slovakia – Good Idea! Už zajtra letím spolu so zástupcami siedmich veľkých medzinárodných firiem do Londýna, kde sa pokúsime vysvetliť tam žijúcim Slovákom, že na Slovensku by mnohým z nich bolo lepšie.

Pre organizáciu pilotného podujatia Work in Slovakia – Good Idea! sme si vytypovali Londýn najmä pre toľko diskutovaný brexit a s ním súvisiacu neistotu, ktorá v krajine zavládla. Je ťažké zahrať sa na vedmu a predvídať ďalší vývoj, keďže sa situácia mení zo dňa na deň. Brexit môže byť však problémom najmä pre tých Slovákov, ktorí tam zatiaľ nemajú garantovaný trvalý pobyt, teda nežijú v Spojenom kráľovstve viac ako päť rokov. Dôvodov, prečo sa vrátiť pracovať domov, je však mnoho. Hoci sú na ostrovoch mzdy oveľa vyššie, sú tam i neporovnateľne vyššie životné náklady, a tak sa často stane, že si pracujúci nielenže nič neušetrí, ale musí sa obávať aj o to, či sa mu podarí zaplatiť nájom a stravu. A to už nehovorím o odlúčení od blízkych. V Londýne a jeho okolí pracuje veľký počet Slovákov, ktorí nerobia na pozíciách zodpovedajúcich ich vzdelaniu. A tak sa často stane, že magister či inžinier pracuje ako pomocná pracovná sila.

Osobne si však myslím, že najväčšou motiváciou vrátiť sa späť do rodnej krajiny je rodina a priateľstvá, o ktoré naši Slováci prácou v zahraničí prichádzajú. Veď nie nadarmo sa hovorí, že domov je tam, kde leží naše srdce. Tak nám držte palce a ak vaši blízki či priatelia v Londýne či v okolí pracujú, dajte im vedieť...

01 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 02 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 03 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 04 - Modified: 2024-04-11 14:13:15 - Feat.: - Title: Štátne aktíva vo výške takmer štyri milióny eur pôjdu na príspevok do spoločnosti Slovensko IT 05 - Modified: 2024-04-11 13:58:15 - Feat.: - Title: Dve výzvy za viac ako päť miliónov. Ministerstvo investícii chce podporiť cezhraničnú spoluprácu s Českom
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 05:33