Ján RichterPeter Mayer
StoryEditor

Dajme šancu najmä našim

23.01.2019, 23:00

Blížime sa do poslednej etapy volebného obdobia. Napriek historicky najnižšiemu počtu ľudí bez práce zostáva aj v tomto roku prioritou môjho rezortu politika zamestnanosti. Som presvedčený, že najlepšou sociálnou politikou je pomôcť ľuďom získať prácu a zamestnávateľom nájsť vhodných zamestnancov. Verím, že aj zvonku vidieť našu každodennú snahu, aby sme na desaťtisíce voľných pracovných miest vedeli pripraviť, ale aj motivovať našich nezamestnaných. Zároveň nemôžeme dopustiť, aby pre nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily zo Slovenska odchádzali zamestnávatelia, a tým aj dnes stabilné miesta a ekonomický potenciál. Stále máme na úradoch evidovaných viac ako 138-tisíc uchádzačov o prácu, ktorí sú zamestnávateľom ihneď k dispozícii. Viac ako 70-tisíc z nich stratilo prácu len nedávno a mali by sa ľahšie stretnúť s ponúkanými príležitosťami. Ak požiadavkám nezodpovedajú, úrady práce sú pripravené spolupracovať pri ich rekvalifikácii. V evidencii sú však aj ľudia, s ktorými sa pracuje ťažšie. Aj tých sa postupne snažíme pripraviť pre základné profesie pomocou rôznych foriem aktivácie či rozvojom sociálnej ekonomiky. Pýta si to dlhší čas a vyššie investície. Nemôžeme však rezignovať, ide o ich šancu, reštart ich rodín, záujem celej spoločnosti.


Je zrejmé, že akútny nedostatok kvalifikovaných ľudí nemôže vykryť ani maximálna snaha všetkých zainteresovaných a desiatky opatrení. Preto sme si sadli za stôl so zamestnávateľmi aj s odbormi a prijali Stratégiu pracovnej mobility cudzincov. Priniesla komplex opatrení rezortov a inštitúcií, ktoré zrýchlili a zjednodušili prijímanie pracovníkov na nedostatkové profesie v okresoch, kde je nezamestnanosť pod piatimi percentami. Z mojej pozície však musím apelovať na to, aby nám rýchlejší prísun pomoci zo zahraničia nenarušil dôležitý a krehký sociálny zmier. Musíme urobiť maximum pre zachovanie rastu miezd a nesmieme dopustiť, aby ústretovosť priniesla neželaný sociálny damping spôsobený nižšími počiatočnými nárokmi zahraničných zamestnancov. Bolo by to krátkozraké. Preto som rád, že ma partneri z radov zamestnávateľov utvrdzujú v tom, že je to náš spoločný záujem. Že aj pre nich sú domáci ľudia vyššou garanciou aj prioritou, kým cudzinci drahší a ich zapracúvanie zložitejšie.

Áno. Viacerí už zistili, že nedostatočná mzdová motivácia už dnes neznamená len riziko fluktuácie pôvodných, ale čoraz viac aj zamestnancov z radov cudzincov. Súťaž o kvalitných ľudí je doma, ale aj za hranicami čoraz väčšia.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 22:32