Richard SulíkTASR
StoryEditor

Richard Sulík: Najzávislejší kandidát „nezávislý“ Šefčovič

04.02.2019, 09:36
Všetci presne vedia, že Maroš Šefčovič je asi taký nezávislý kandidát ako Fico ústavný sudca, píše šéf liberálov.

To je fakt smola. Smer hľadal celé mesiace svojho kandidáta na prezidenta, až nakoniec našiel Maroša Šefčoviča a hneď ako mu poslanci Smeru dali podpisy potrebné na kandidatúru, dospel k záveru, že je vlastne nezávislý.

Ak by toto bola pravda, musela by v Smere prepuknúť panika, veď práve prišli o kandidáta. Lenže nič také sa nedeje, všetci sú kľudní, lebo všetci presne vedia, že Maroš Šefčovič je asi taký nezávislý kandidát ako Fico ústavný sudca. V skutočnosti je totiž Šefčovič kandidát najviac závislý na politickej strane, ktorú zastupuje.

Maroš Šefčovič je už 10 rokov slovenským eurokomisárom a to výhradne vďaka vládnemu Smeru, ktorý ho 2009 do tejto funkcie nominoval. V roku 2014 bol Šefčovič líder eurokandidátky Smeru a keď bol zvolený za poslanca, tak do Europarlamentu nenastúpil a namiesto toho sa nechal druhý krát navrhnúť za eurokomisára (vtedy vládol iba Smer).

V tejto úlohe sa mu náramne páčilo, lebo len pár mesiacov dozadu chcel Maroš Šefčovič dokonca kandidovať na predsedu európskej komisie. O prezidentskom úrade ani chýru, ani slychu.

Z predsedu komisie síce nakoniec nič nebolo, lebo Šefčovič to vzdal skôr, ako „padol prvý výstrel“ a nakoniec aj ten eurokomisár bude fajn. A kto vie zo Šefčoviča spraviť komisára po tretí krát? Správne, Smer.

Smer však zároveň zúfalo hľadal kandidáta na prezidenta a tak sa ponúkla celkom dobrá win-win situácia: Milý Maroš Šefčovič, chceš byť opäť komisárom? Fajn, no najprv musíš kandidovať na prezidenta. Nie je dôležité vyhrať, ale sa zúčastniť. Aj pre neho je to dobrý deal – buď bude prezident, alebo eurokomisár.

Práve kvôli uvedeným súvzťažnostiam je Šefčovič najviac závislým kandidátom, konkrétne na Smere. Jeho profesionálna budúcnosť a jeho príjem sú priamo a výhradne závislé na Smere a toho si je najlepšie vedomý sám Šefčovič. Preto aj meandruje pri otázke, či by vymenoval Fica za sudcu Ústavného súdu SR. Presne vie, že ak povie áno, je po kampani skôr než začala a ak povie nie, je po kariére.

Žiaden iný kandidát sa nenachádza v takejto až hanebne závislej situácii. Mistrík? Ten sa sám rozhodol, dal si na to svojich vlastných riadne zarobených 500-tisíc (áno, pre nás skvelý kandidát, tak sme prispeli sumou 100-tisíc), zozbieral si podpisy a robí si kampaň. Nemusí sa nikoho na nič pýtať a rozhoduje sa len on. To je skutočná nezávislosť.

01 - Modified: 2024-04-10 13:24:02 - Feat.: - Title: Eurokomisia predstavila stav dialógov o premene Európy na čisté hospodárstvo 02 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
17. apríl 2024 00:56