TASR
StoryEditor

Robert Fico: Príbeh Šefčoviča je príbehom úspešného Slovenska

05.02.2019, 09:00

Maroš Šefčovič. Pre mňa ako pre trojnásobného premiéra je jeho osoba najlepšou prezidentskou voľbou pre Slovensko. Slušný človek, profesionál, skvelý diplomat, ktorý vždy hájil záujmy Slovenska v zahraničí. Ako predseda vlády som mal možnosť s ním dlhé roky úzko spolupracovať. A preto keď hovoríme, že Slovensko má za sebou úspešných 25 rokov existencie, tak musíme skonštatovať, že na tomto úspechu sa výrazne svojimi aktivitami a činnosťou podieľal aj Maroš Šefčovič.

Vstup do EÚ a do Schengenu, prijatie eura sú dôležité míľniky, ktoré posunuli krajinu do pásma bezpečnosti a prosperity. A on svojou profesionalitou a oddanosťou Slovensku výrazne pomáhal tieto výzvy naplniť. Je to diplomat, ktorého budú po prípadnom nástupe do funkcie prezidenta SR okamžite akceptovať nielen v Bruseli, ale aj vo Washingtone či v Moskve.

Z pozície podpredsedu európskej vlády, vždy hájil záujem krajiny. Presadil navýšenie eurofondov, ovplyvňoval energetickú politiku postavenú na vzájomnej solidarite a bil sa za naše záujmy v oblasti dodávok plynu. Nebál sa v mene Slovenska vysloviť dôrazné nie Moskve a Berlínu, s ich snahou vybudovať alternatívny plynovod. Projekt možno bude, ale nie na úkor našich záujmov, k čomu sa zaviazali obe strany. Rovnako podporil slovenskú odmietavú pozíciu voči migrantským kvótam, ktoré sa ukázali ako omyl. Vážim si, že Maroš Šefčovič nerozpráva, čo by urobil keby bol zvolený, ale už v mene záujmov Slovenska koná.

Jeho výrazná diplomatická misia znamená, že sme jediní z krajín V4, ktorí sú zároveň v schengene aj v eurozóne, čo nám vytvára podmienky vstupovať a ovplyvňovať budúcu tvár Európy. Životná úroveň našich občanov môže rásť a približovať sa k životnej úrovni vo vyspelých krajinách.

S Marošom Šefčovičom nás spája silné sociálne cítenie. Obaja sme v názorovej zhode, že Európa neprežije bez jasnej sociálnej politiky. Podpora rodín, starostlivosť o najstaršiu generáciu vychádzajúca zo slovenskej medzigeneračnej solidarity, sú zárukou, že Európa si zachová a ochráni svoju kultúrno-spoločenskú tvár. Riziká prichádzajúce z mimoeurópskeho prostredia sú veľké a žiadne ploty nás neochránia, ak sa sami nepostaráme o rozvoj svojho národa.

Vážim si jeho postoj, že v pozícii prezidenta, by nikdy nepodpísal antisociálne zákony a nepristúpil by k zrušeniu sociálnych vymožeností, ktoré presadili naše vlády. Vlaky zadarmo, obedy zadarmo, nárast minimálnej mzdy, sú opatrenia, ktoré prispievajú k budovaniu moderného a sociálneho štátu. Len silný sociálny štát budovaný na solidarite má budúcnosť v silnej Európe. Slovensko čaká po 25. rokoch písanie ďaľšieho zaujímavého príbehu svojej existencie. A verím, že Maroš Šefčovič výrazne svojou osobnosťou prispeje k tomu, aby bol aj uspešný. Pretože osobný príbeh Maroša Šefčoviča je príbehom úspešného Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 02 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 16:51