TASR
StoryEditor

Podnikateľom záleží na Ústavnom súde

05.02.2019, 23:00

Keď prednedávnom široká koalícia podnikateľských združení hlásiacich sa k Iniciatíve za vládu zákona (Rule of Law Initiative) vydala spoločné vyhlásenie k voľbám sudcov Ústavného súdu, zaznamenali sme aj prekvapené reakcie. Prečo sa firmy vyjadrujú k takejto téme? Ako sa ich to týka? Prečo radšej neriešia nedostatok pracovníkov či administratívnu záťaž?

Judikatúra sa ich priamo dotýka
Samozrejme, malé firmy aj veľké korporácie prirodzene trápia veci, s ktorými sa stretávajú na dennej báze (byrokracia, nedostatok ľudí, a tak ďalej), a na ktoré často poukazujú vo svojich prieskumoch či analýzach. Popri tom si však dávajú pozor, aby sa im nestalo, že „pre stromy nevidia les“. Uvedomujú si totiž, že to, aký je a bude Ústavný súd, nie je len téma pre politikov či aktivistov. K tejto téme majú čo povedať aj zástupcovia firiem, ktoré na Slovensku platia dane a zamestnávajú stovky tisíc pracovníkov, lebo sa ich to priamo dotýka.

Každá z firiem totiž funguje v legislatívno-právnom rámci, v ktorom je Ústavný súd hlavným pilierom a zároveň aj poslednou inštanciou. Čo v situácii, keď sú spochybnené niektoré ich ústavné práva – právo na podnikanie alebo právo na vlastníctvo? Čo ak parlament schváli legislatívu, ktorá je v rozpore s Ústavou? Bohužiaľ, takéto prípady nie sú ojedinelé a vtedy ostáva len obrátiť sa na Ústavný súd.


Záleží im na prostredí
Okrem praktického dosahu rozhodovania Ústavného súdu v konkrétnych prípadoch je tu však ešte ďalší dôležitý faktor, prečo sa široká podnikateľská komunita ozýva. Akokoľvek abstraktne sa to na prvý pohľad môže zdať, Ústavný súd by mal byť jedným zo základných pilierov fungovania právneho štátu. Ten je základným predpokladom pre stabilné podnikateľské prostredie, bez ktorého ekonomika žiadnej krajiny, vrátane Slovenska, nemôže dlhodobo prosperovať.

A teraz konkrétne. Pod funkčným právnym štátom si predstavujeme transparentný a predvídateľný legislatívny proces, obstarávania bez korupcie, ale rovnako aj efektívnu a nezávislú prácu súdov. O toto sa podnikateľské združenia už niekoľko rokov aktívne usilujú spoločne a koordinovane prostredníctvom Iniciatívy za vládu zákona.

90. roky, keď bolo slovo podnikateľ často sarkasticky používané ako synonymum pre podvodníka, sú dávno za nami. Čoraz viac firiem na Slovensku si uvedomuje, že pre dlhodobú prosperitu a udržateľnosť svojho podnikania sa musia oveľa aktívnejšie zasadzovať za zdravé a férové podnikateľské prostredie a funkčný právny štát. Preto by malo byť úplne normálne, že v roku 2019 tisícky firiem naprieč všetkými sektormi spoločne volajú po tom, aby boli na Ústavný súd vybratí nezávislí odborníci s morálnym kreditom. Aj firmám záleží na lepšom Slovensku, a to je dobrý znak.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 01:44