Andrej DankoPavol Funtál
StoryEditor

Päťsto eur bez odvodov a bez daní

06.02.2019, 23:00

Slovensko zažíva jedno z najprosperujúcejších období v histórii. Ekonomicky rastieme, máme historicky najnižší deficit verejných financií, tento rok budeme zrejme hospodáriť s nulovým deficitom. Je najvyšší čas, aby tieto pozitíva pocítili na svojej peňaženke aj občania.

Slovenská národná strana už s niekoľkými opatreniami prišla. Zaviedli sme inštitút daňových licencií, živnostníci si môžu uplatniť vyššie paušálne náhrady, predstavili sme aj rekreačné poukazy. No a určite ste už počuli aj o 13. plate. Ale videli ste to aj na svojej výplatnej páske? Nie? Prečo?! Vlani sme totiž schválili zákon, ktorý túto formu odmeňovania zamestnanca oslobodzuje od daní a odvodov.

Tento inštitút teda nie je výhodný len pre zamestnancov, ale aj pre zamestnávateľov. Profitujú z toho obaja. Buduje sociálnu väzbu medzi zamestnancami a zamestnávateľmi, zamestnávateľom šetrí náklady a zamestnanci dostanú vyšší čistý príjem.


Áno, prémie vyplácajú niektorí zamestnávatelia už dnes. Ale musia ich zdaniť a uhradiť odvody. To znamená, že pre zamestnávateľa to predstavuje vyššiu investíciu a pre zamestnanca nižší zisk. Alebo sú vyplácané „kešom“, čo sa neraz hýbe až za hranou zákona. Pri 13. plate však možno uplatniť odvodové a daňové oslobodenie. Vážim si každého podnikateľa, ktorý na Slovensku podniká, dáva prácu našim ľuďom, rozvíja naše regióny. Táto forma odmeny je pripravená so zreteľom aj na tých čestných a statočných zamestnávateľov. Šetrí im totiž náklady.

Som presvedčený, že táto forma odmeny by mala byť povinnosťou v prvom rade pre tvrdo pracujúcich ľudí vo fabrikách, ktoré dostávajú naozaj štedré daňové úľavy a investičné stimuly. Seriózny zamestnávateľ si musí uvedomiť, akú hodnotu má kvalitný zamestnanec. V zahraničí je 13. plat samozrejmosťou. V Portugalsku je povinný, v Rakúsku či Nemecku ho môžu dohodnúť odborové zväzy, a teraz sa pridalo aj Slovensko. Je síce formou dobrovoľnosti, ale je to určite najvýhodnejšia forma odmeny, aká tu kedy bola a za ktorou si hrdo stojím. Aj ľudia praxou pochopia, že je to veľmi progresívny krok, a najmä systémové riešenie.

Verím, že 15. júna si na výplatnej páske nájdete kolónku 13. plat. Verím, že zamestnávatelia pochopia, že najväčšou devízou ich podniku sú lojálni a motivovaní zamestnanci. Prečo ich teda nemotivovať týmto systémovým riešením? A keď sa k 13. platu vo výške 500 eur pridá aj rekreačný poukaz, takisto vo výške 500 eur, ktorý bude oslobodený od odvodov a daní, viem, že každý zamestnanec bude motivovaný a každý zamestnávateľ bude spokojný.

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 02 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 03 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 09:39