Osud osemročných gymnázií má v rukách niekoľko ľudí. V hre bolo dokonca aj ich úplné zrušenie.Pavol Funtál
StoryEditor

Paralelné svety ministerstva školstva

07.02.2019, 23:00
V budúcom školskom roku budeme mať prebytočných 1 500 miest, pričom najviac sa zvýšili počty žiakov na gymnáziách.

Keď som sa z médií dozvedel dôvody, ktorými ministerstvo školstva zdôvodňovalo svoje rozhodnutia o odvolaniach stredných škôl k počtom študentov, ktorých môžu prijať v budúcom školskom roku, nadobudol som pocit, že úradníci žijú v inom svete než my. Nijako inak si neviem vysvetliť vetu: zohľadňovali sme aj potreby zamestnávateľov v regiónoch. Na základe toho ministerstvo školstva pridalo gymnáziám o 208 žiakov viac, ako stanovilo vo svojich pôvodných kvótach? Ak áno, rád by som vedel, medzi akými zamestnávateľmi robilo svoj prieskum. Väčšina tých, ktorých poznáme my, potrebuje menej gymnazistov a viac absolventov odborných škôl. Škôl, ktoré sú náročnejšie na technické predmety, vyžadujú si dôslednejšiu prípravu na prijímacie skúšky, no dávajú vzdelanie uplatniteľné v praxi. Určite nebagatelizujem význam gymnázií. Aj tie by mali produkovať kvalitných absolventov a nebyť odstavnými vzdelávacími parkoviskami pre tých, ktorí sa nevedia dostať na iné školy. Práve nimi sa verdiktom ministerstva gymnáziá stávajú. Po júni sa na tieto školy dostane každý deviatak, bez ohľadu na svoje študijné výsledky. Len v Košiciach ich máme 18 a na mnohé z nich sú už teraz prijímaní žiaci bez prijímacích skúšok.

Takže si zopakujme aktuálny vklad ministerstva do riešenia problémov stredoškolského vzdelávania. Ministerstvo najprv vyhláškou direktívne, na poslednú chvíľu a bez konkrétnych kritérií nariadilo, že máme prijať 6 468 žiakov, čo bolo o 2 300 menej, ako požadovali stredné školy. Potom opäť, bez akejkoľvek argumentácie, zverejnilo kritériá, ktorými svoje rozhodnutie zmenilo a školám počty zvýšilo na 7 038. Dokonca aj tým, ktorí zvýšenie nepýtali. O „odbornom rozhodnutí“ svedčí aj to, že vyhláška, ktorá neobsahovala jasné kritériá na určovanie počtu žiakov, platila len pár mesiacov a opäť sa bude meniť.


Podľa našich predpokladov príde z deviateho ročníka základných škôl na stredné školy 5 500 žiakov. Teda v budúcom školskom roku budeme mať prebytočných 1 500 miest, pričom najviac sa zvýšili počty žiakov na gymnáziách. Tie by mali, vzhľadom na požiadavky trhu práce, naopak, najviac klesať.


Chcem dúfať, že aspoň v nasledujúcich mesiacoch sa úradníci v Bratislave dostanú do reálneho sveta, v ktorom žije naše stredoškolské vzdelávanie a budú riešiť jeho problémy. Azda najneskôr do konca tohto školského roka budú na stole kritériá na prijímanie žiakov, na ktorých príprave sa spolu s našimi strednými školami budeme podieľať aj my. Také, aby sme sa na jeseň vyhli zbytočným stresom a čo najlepšie pripravili podmienky na to, aby naši žiaci študovali odbory, ktoré ich čo najlepšie pripravia na budúci profesionálny život.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 17:27