TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Riešme problémy a nepolitikárčime!

18.02.2019, 23:00
Problémom Slovenska je rozdrobenosť vlastníctva pôdy.

Ako predseda vlády nechcem, aby sa téma pôdohospodárstva účelovo a politicky zneužívala. Preto som absolvoval rokovania nielen so zástupcami poľnohospodárskych samosprávnych organizácií, ktorí reprezentujú 95 percent obrábateľov pôdy a zamestnávajú 80-tisíc ľudí, ale aj s malými farmármi. Na oboch stretnutiach som deklaroval, že si vážim poctivých farmárov, ale odmietam ich zaťahovanie do politického boja. V tomto rezorte sme zdedili množstvo problémov a určite došlo k pochybeniam v niektorých jednotlivých prípadoch, tie však treba riešiť za rokovacím stolom, a nie na uliciach. Ministerka pôdohospodárstva má moju dôveru, pripravila a zaviedla do praxe množstvo dôležitých opatrení, ku ktorým pridá vláda v najbližšom čase jedno zásadné a strategické.

Obrovským problémom Slovenska je rozdrobenosť vlastníctva pôdy a toto rozdrobovanie neustále pokračuje. Pri akomkoľvek dedičskom konaní sa každá parcela delí na ďalších menších a menších vlastníkov podľa toho, koľko dedičov na jednu parcelu pripadá. Chcem začať vážnu diskusiu o tom, ako má u nás vyzerať dedičské konanie. Vyspelé krajiny sa s týmto vyrovnali a prakticky u nich problém už neexistuje. Sme rozhodnutí, že na rezortnej a vládnej úrovni pristúpime k takzvanej komasácii, teda sceľovaniu pozemkov. Začneme proces, ktorý potrvá viacero volebných období a verím, že nájde podporu aj u ďalších vlád, nech by už boli z akéhokoľvek politického tábora. Za celú svoju existenciu Slovensko urobilo pozemkové úpravy asi na piatich percentách územia. Toto sa zanedbalo a dnes vidíme dôsledky. Všetky tieto problémy vznikli z toho, že nie sú definované vlastnícke a užívateľské vzťahy k pôde. Zároveň pristúpime k digitalizácii Platobnej agentúry. Tým by sa vyriešili aj užívacie práva k pôde, aby pôdu užíval ten, kto ju buď vlastní, alebo má na ňu platnú nájomnú zmluvu.


Druhý zásadný problém, ktorý nám z tohto nejasného vlastníckeho vzťahu vzniká, je poberanie dotácií. Avšak tu chcem jasne povedať, že ak hovoríme o nejakej chybovosti, z počtu 19-tisíc žiadateľov nakoniec sa identifikuje pochybenie pri stovke. Lepšiu alebo najnižšiu chybovosť ako my už má v rámci celej Európy len Estónsko. Mediálny obraz je však diametrálne odlišný. Aj preto som za účasti predstaviteľov Policajného zboru absolvoval na konci týždňa stretnutie s malými farmármi. Držím sa hesla padni, komu padni. Uistil som farmárov, že polícia nebude nad nikým držať ochrannú ruku, ale každého, kto porušuje zákon, bude stíhať tak, ako sa v každej demokratickej krajine patrí. Prestaňme preto politikárčiť a spoločne začnime meniť slovenské poľnohospodárstvo k lepšiemu.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:32