Je to škoda, že Jozef Mihál odišiel, čo k tomu viac povedať. Mal nezhody s Richardom Sulíkom, to je známe, uchádzal sa o to, aby bol predsedom strany, skrátka mal vyhranejší postoj k Sulíkovi a horšie toleroval jeho špecifiká. Menej videl jeho prednosti. Každý sme nejaký a úlohu tam zohrala aj osobná ambícia. Sulík je obrovská osobnosť, Mihál je tiež osobnosť, ale nie toho istého rangu. Ja za seba môžem povedať, že zostávam a veľká väčšina zdieľa môj názor. Sú tam aj mená ktoré lavírujú a majú vyhranený názor voči Sulíkovi, ale podľa mňa sú nerozvážni.TASR/M. Svítok
StoryEditor

Alojz Baránik: Čo spravil a čo bude robiť náš Ústavný súd?

18.02.2019, 22:59
Vďaka neexistencii akéhokoľvek mechanizmu očisty nášho súdnictva sa na základe takéhoto impulzu strany dostali mnohí z nich na pozície, kde je ich postavenie neotrasiteľné a kde sa za to, ani za svoju minulosť, nemusia hanbiť.

Nálezom z 30. januára tohto roku sa náš Ústavný súd rozhodol, že ani ústavným zákonom nie je možné zasiahnuť do nedotknuteľnosti sudcov, nech už sú akíkoľvek a robia čokoľvek.

Takéto privilégium im bolo potvrdené napriek tomu, že mnohí z nich čerpajú svoju legitimitu z rozhodnutia ústredného výboru Komunistickej strany Československa o tom, že ako členovia tejto zákonom uznanej zločineckej organizácie majú dostatočne pokrivený charakter na to, aby mohli byť (komunistickými) sudcami.

Vďaka neexistencii akéhokoľvek mechanizmu očisty nášho súdnictva sa na základe takéhoto impulzu strany dostali mnohí z nich na pozície, kde je ich postavenie neotrasiteľné a kde sa za to, ani za svoju minulosť, nemusia hanbiť.

Výrečne a dlho o tom na nedávnom vypočutí navrhovaných kandidátov na ústavných sudcov hovoril, lepšie povedané kričal, uchádzač Juraj Sopoliga (navrhnutý tiež jedným z nich, J. Čižnárom).

Okrem iného povedal, že je hrdý na svoje členstvo v uvedenej zločineckej organizácii. Navyše však dodal, že nie je nič zlé na tom, keď sú sudcovia ovplyvňovaní v neprospech účastníka súdneho konania, ak je to v záujme ich ochrany pred tými, ktorí by prípadne chceli (oprávnene) poukazovať na ich nedostatky.

Podstatu uvedeného nálezu Ústavného súdu dobre vystihol vo svojom odlišnom názore sudca Ladislav Orosz, ktorý, hoci jemnými výrazovými prostriedkami, jasne pomenoval, komu zrušenie možnosti podrobiť sudcu bezpečnostnej previerke vyhovuje najviac. A teda – nie našej nedospelej demokracii, nie našej republike, ale práve tým sudcom, ktorí majú dôvod sa bezpečnostnej previerky obávať.

Súdnictvo má však dnes ako celok, prinajmenšom z dôvodu neexistencie legitimity jeho lídrov, najhoršiu možnú reputáciu. Taktiež sa vytvárajú dve kategórie občanov. Jedných bude v prípade potreby preverovať nezávislý na to určený orgán a druhých, ktorí sa budú preverovať navzájom jeden druhého.

Toto spravil náš Ústavný súd. V poslednej neúspešnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov, zámerne zmarenej korupčnou koalíciou, išlo (a v novej voľbe kandidátov na ústavných sudcov pôjde) tejto koalícii o to, aby to tak zostalo a aby pokračoval únos demokracie a právneho štátu.

Taktiež, aby ľud, ak by sa aj rozhodol zmiesť túto koalíciu z nášho politického sveta, nemohol zmeniť to, ako a pre koho funguje naše súdnictvo.

Autor je poslanec SaS a člen ústavnoprávneho výboru NR SR.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:58