Richard RašiPeter Mayer
StoryEditor

O (ne)využitých príležitostiach...

19.02.2019, 23:00
Pred Košicami sa črtá príležitosť zorganizovať Európsky olympijský festival mládeže.

Podnikatelia, manažéri či obchodníci vedia viac ako ktokoľvek iný, čo znamená využitá príležitosť. O okamihoch, keď sa niečo zdanlivo nemožné stáva na chvíľu možným, črtá sa cesta a nakoniec príde zaslúžený úspech.

Niečo podobné som zažil pred ôsmimi rokmi, keď som sa stal primátorom Košíc. Príležitosť, ktorá pred mestom stála, sa volala Európske hlavné mesto kultúry 2013. A išli sme do toho naplno, hoci sme si uvedomovali veľkú zodpovednosť, množstvo rizík aj hrozbu neúspechu. Dnes vieme, že táto využitá príležitosť zmenila mesto, jeho ducha. Pomohla prudkému rozvoju IT priemyslu, naštartovala rozvoj mesta smerom ku kreatívnej ekonomike, k nezávislej kultúre a umeniu. Košice a Slovensko sú aj vďaka tomuto titulu vo svete viditeľnejšie, známejšie a navštevovanejšie.


Po ôsmich rokoch sa pred Košicami a Slovenskom črtá ďalšia príležitosť – pripraviť a zorganizovať prestížny Európsky olympijský festival mládeže (EYOF) v roku 2021. Ide o najväčšie olympijské športové podujatie v histórii Slovenska. A situácia akoby sa opakovala. Ako pred ôsmimi rokmi, tak i dnes stojí nové vedenie mesta pred veľkou príležitosťou. Tak, ako pred ôsmimi rokmi, i dnes ide o podujatie podporované vládou a teraz aj Slovenským olympijským výborom. Ale jeden podstatný rozdiel tu je. Pre vedenie mesta Košice to dnes nie je príležitosť, ale nechcená starosť. Minulotýždňové zasadnutie košického mestského zastupiteľstva odhalilo, ako sa veci majú a ako sa nakoniec zrejme skončia. Naoko ešte vedenie mesta hrá pred verejnosťou divadlo, ale medzi riadkami už možno situáciu čítať celkom jasne. Primátor predložil poslancom rozpočet, v ktorom nie je na toto podujatie a rovnako ani na športovú infraštruktúru, v ktorej by sa festival mal odohrávať, ani jedno jediné euro! Bez eura z mestského rozpočtu sa prípravy robiť nedajú, aj keby vláda svoj príspevok zvýšila. Apely poslancov, aby primátor ešte rokoval a hľadal zdroje, a primátorovo (a viceprimátorovo) neustále zdôrazňovanie rizík a nemožnosť projekt realizovať pôsobilo v tejto situácii miestami až tragikomicky.

Podľa správania nového primátora sa zdá, že EYOF 2021 v Košiciach nebude, lebo primátor Košíc v tom nevidí príležitosť, ale iba nechcenú starosť a množstvo problémov. Nevidí výstavbu športovej infraštruktúry, ktorá by v meste navždy zostala, nevidí zvýšený turistický ruch, reklamu pre Košice i Slovensko, medzinárodnú prestíž. Nevidí ani tisícky mladých športovcov a ich rodičov a milióny eur, ktoré by v Košiciach nechali v hoteloch, reštauráciách, obchodoch... Vidí len problémy a riziká. Vlastne to súčasný primátor pripomenul na zastupiteľstve aj sám. Podľa jeho názoru „na to Košice nemajú“. Na škodu Košíc i celého Slovenska. Prichádzame o jednu veľmi výnimočnú príležitosť.

01 - Modified: 2024-04-25 18:34:42 - Feat.: - Title: Post predsedu parlamentu patrí Hlasu. Ak SNS nedá hlasy, bude ho zastupovať Žiga, tvrdí Raši 02 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 03 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 04 - Modified: 2024-04-22 11:44:37 - Feat.: - Title: Priority pre regióny. Revízia Programu Slovensko 2021 - 2027 sa začne koncom tohto roka, ohlásil Raši 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 00:56