Ján Oravec
StoryEditor

Prezident a záujmy našich podnikateľov

21.02.2019, 23:00
Exekutíva uprednostňuje korumpovanie zahraničných investorov stimulmi.

V súvislosti s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami sa Združenie podnikateľov Slovenska rozhodlo prispieť k zvýšeniu kvality predvolebnej diskusie. Kandidátom umožní vyjadriť ich názory a postoje k špecifickým otázkam, ktoré zaujímajú potenciálnych voličov z radov slovenských podnikateľov. Na tie totiž nezostáva čas vo väčšine predvolebných diskusií, ktoré sú často „o všetkom a o ničom“.

Práve dnes všetkým kandidátom rozosielame krátky dotazník spolu so stručným textom, v ktorom sú v koncentrovanej podobe sformulované kľúčové problémy, ktoré podnikateľov na Slovensku trápia. Zároveň obsahuje aj naše predstavy, ako by prezident Slovenskej republiky mohol prispieť k lepšiemu presadzovaniu záujmov slovenských podnikateľov doma i v zahraničí. Odpovede všetkých kandidátov vyhodnotíme a s celkovými výsledkami oboznámime verejnosť v týždni pred prvým kolom volieb.


V rovnakom týždni plánujeme zorganizovať diskusiu štyroch kandidátov s najvyššími preferenciami. Budú nás zaujímať ich odpovede na celý rad otázok. Ako chcete ako prezident prispieť k zlepšeniu vnímania podnikania a podnikateľov širšou verejnosťou, keďže ľudia ich vnímajú najmä cez mediálne kauzy? Ako chcete prispieť k zmene verejnej diskusie a slovenskej politiky, ktorá sa sústreďuje takmer výlučne na otázky prerozdeľovania a vôbec sa nezaoberá otázkami tvorby hodnôt? Ako chcete pomôcť, aby sa záujmy domácich podnikateľov, vrátane rodinných firiem, dostali do centra pozornosti vlády? Aké budú vaše kroky pri presadzovaní záujmov slovenských podnikateľov v zahraničí, keďže v porovnaní s okolitými krajinami je slovenská ekonomická diplomacia pasívna?

Pomaly už globálnym volebným trendom sa stáva nástup politikov, ktorí svoj úspech založili na schopnosti osloviť veľkú skupinu voličov, ktorých problémy tradičná politika dlhodobo ignorovala. Na Slovensku je určite takou skupinou kategória domácich podnikateľov. Len fyzických osôb-podnikateľov je na Slovensku asi 350-tisíc. Napriek početným deklaráciám politikov o opaku sú záujmy veľkej väčšiny domácich podnikateľov na úplnom okraji záujmu exekutívy i parlamentu. Tie dodnes nezdravo uprednostňujú korumpovanie zahraničných investorov investičnými stimulmi či selektívnou podporou vybraných spriaznených podnikateľov.

Nový prezident, nech sa ním napokon stane ktokoľvek, slovenských podnikateľov určite nespasí. Tieto prezidentské voľby by sa však mohli stať prvými voľbami, v ktorých ich nahnevaný hlas politici konečne začnú naozaj počúvať.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 11:05